• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
2 lutego 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Żółte naczynia – jak ustawić i kontrolować

16 września 2022
Reading Time: 1 min read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Żółte naczynia są wykorzystywane do monitorowania nalotu szkodników na plantację rzepaku.  Metoda ta jest podstawową w kontrolowaniu nalotów szkodników. Żółte naczynia chwytne są źródłem informacji o nalocie i aktualnym w danym momencie zagrożeniu dla rzepaku. Są to najczęściej owalne bądź kwadratowe plastikowe, żółte pojemniki. Ich kolor powinien być jak najbardziej zbliżony do barwy kwiatów rzepaku. Jest wtedy atrakcyjny i wabiący owady.

Jak ustawić i przygotować żółte naczynia?

1.  Do wody w naczyniach dodać kilka kropli płynu zmniejszającego napięcie powierzchniowe (np.: płyn do mycia naczyń),

Zobacz także

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu

Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023

2. W czasie mrozów można je napełnić zimowymi płynami stosowanymi do spryskiwaczy szyb samochodowych;

3. Naczynia umieścić na wysokości roślin;

4. Naczynia ustawić około 20 m od brzegu;

5. Na dużej powierzchni naczynia należy ustawić po każdej stronie pola;

6. Naczynia trzeba kontrolować regularnie o tej samej porze dnia, najlepiej w południe.

O czym należy pamiętać?

1. Wybierając metodę żółtych naczyń należy pamiętać, by wysokość, na której są one zamontowane, dopasowywać do wysokości roślin rzepaku. Zaleca się umieścić górną krawędź naczynia na wysokości roślin i w miarę wzrostu rzepaku podnosić naczynie.

2. Na aktywność szkodników ma wpływ przebieg warunków meteorologicznych. Podczas słonecznej, bezwietrznej pogody będzie odławiało się dużo owadów. Gdy będzie zimno i deszczowo odłowimy ich znacznie mniej.

3. Decyzje o wykonaniu zabiegu należy podjąć na podstawie monitoringu uprawy rzepaku i progów ekonomicznej szkodliwości.

4. Monitoring trzeba prowadzić zarówno przed wykonaniem zabiegu zwalczania, jak i po nim, a dane z obserwacji powinny być zapisywane.

 

 

Tags: monitoring szkodnikówszkodniki rzepakużółte naczynia

Polecane

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu
Aktualności

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu

31 stycznia 2023
Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023
Aktualności

Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023

24 stycznia 2023
Next Post
Nie będzie zmiany przepisów dotyczących biopaliw

Nie będzie zmiany przepisów dotyczących biopaliw

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

lut 14
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

lut 15
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

lut 15
15 lutego 2023 @ 10:00 - 16 lutego 2023 @ 14:30

Konferencja Ochrony Roślin ‒ 63. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin ‒ PIB

mar 16
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

Pokaż kalendarz

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.