• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
31 maja 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Pierwsze chowacze na rzepaku

2 marca 2021
Reading Time: 1 min read
Fot. Rapool

Fot. Rapool

FacebookTwitterLinkedinWyślij

Na plantacjach rzepaku w woj. lubuskim i wielkopolskim pojawiły się już pierwsze chrząszcze chowacza brukwiaczka. Szkodnik ten atakuje głównie rzepak ozimy. Gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie 5–7°C chrząszcze opuszczają miejsca zimowania, natomiast liczny nalot tego szkodnika następuje, gdy temperatura powietrza wynosi 10–12°C.

Chrząszcze chowacza są szare długości 3,2–4 mm. Ich głowa jest zakończona wydłużonym ryjkiem łukowato zagiętym ku dołowi.

Fot. Rapool

Chrząszcze nie są niebezpieczne dla upraw rzepaku. Żerują na liściach, a następnie samice rozpoczynają składanie jaj do wnętrza pędów. Po 11–20 dniach wylęgają się larwy, które są stadium szkodliwym. Larwy wgryzają się w łodygę i tam żerują. Ich rozwój trwa około 40 dni. Po okresie żerowania larwy schodzą do gleby, gdzie przepoczwarczają się przed zimą.

Zobacz także

Ocena bieżącej kondycji rzepaku oraz przygotowanie stanowiska do nowego sezonu

W zabiegu T3 walczymy o jakość ziarna

Do monitorowania nalotu chrząszczy na plantację stosuje się żółte naczynia, które należy wystawić na plantację wcześnie, niekiedy już w połowie lutego. Próg ekonomicznej szkodliwości to 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu trzech dni lub 2–4 chrząszcze na 25 roślinach.

Fot. Rapool

 

Tags: chowacz brukwiaczekochrona rzepakuszkodniki rzepaku

Polecane

Ocena bieżącej kondycji rzepaku oraz przygotowanie stanowiska do nowego sezonu
Aktualności

Ocena bieżącej kondycji rzepaku oraz przygotowanie stanowiska do nowego sezonu

30 maja 2023
W zabiegu T3 walczymy o jakość ziarna
Aktualności

W zabiegu T3 walczymy o jakość ziarna

30 maja 2023
Next Post
Przekształcenie w gospodarstwo ekologiczne

Przekształcenie w gospodarstwo ekologiczne

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • Brak nadchodzących wydarzenia.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.