Stadium szkodliwym słodyszka rzepakowego jest chrząszcz. Jest on czarny z metalicznym zielonkawym, granatowym lub brązowym połyskiem, długości 2–2,5 mm. Ma trójczłonowe czułki, które są zakończone buławką.
Do monitorowania obecności słodyszka rzepakowego na plantacji stosuje się obserwacje bezpośrednie (wzrokowe) roślin, żółte naczynia lub czerpakowanie. Obserwacje wzrokowe należy prowadzić w różnych punktach pola.
Metoda żółtych naczyń – jest przydatna do wykrywania nalotów słodyszka na plantację, szczególnie do rozpoznania momentu ich rozpoczęcia oraz pozwala określić intensywność tego zjawiska. Na powierzchni pola do 10 ha należy ustawić minimum 1 naczynie, w odległości około 10–20 m od brzegu plantacji. Na polu o powierzchni powyżej 10 ha należy ustawić minimum 2 naczynia: pierwsze w odległości 10–20 m od brzegu, drugie w przedłużeniu pierwszego, w głąb pola 30–40 m. Przy dużym zagrożeniu ze strony szkodnika naczynia ustawić z dwóch stron pola – jedno od plantacji ubiegłorocznej, a drugie od zadrzewień. Kontrolę naczyń trzeba prowadzić regularnie, najlepiej codziennie.
Czerpakowanie – jest to metoda wstępnej oceny, pomocna w określeniu nalotów oraz liczebności chrząszczy słodyszka na plantacji rzepaku. Pozwala ona określić skład gatunkowy owadów znajdujących się na plantacji. Ten sposób monitoringu, prawidłowo stosowany, pozwala w stosunkowo krótkim czasie uzyskać wstępne informacje nie tylko o szkodnikach, lecz także o innych owadach, w tym pożytecznych, znajdujących się na plantacji. Szczegółowa ocena zagrożenia polega na wykonaniu ośmiu powtórzeń po 25 uderzeń czerpakiem podczas przechodzenia w poprzek pola. Jednak na potrzeby wstępnej lustracji można wykonać 25 uderzeń czerpakiem od brzegu plantacji, wchodząc w jej głąb. Czerpakowanie należy zawsze przeprowadzać w miejscu najbardziej narażonym na naloty szkodników, a więc na przykład od strony ubiegłorocznej lokalizacji danej uprawy.
Monitoring trzeba prowadzić zarówno przed wykonaniem zabiegu zwalczania, jak i po nim, a dane z obserwacji powinny być zapisywane.
Próg szkodliwości słodyszka to:
– 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub
– 1–2 chrząszcze na jednej roślinie przy zwartym kwiatostanie (BBCH 50–52 lub
– 3–5 chrząszczy na jednej roślinie przy luźnym kwiatostanie (BBCH 55–59).
Termin zwalczania słodyszka przypada najczęściej w okresie pąkowania lub na początku kwitnienia, a więc w kwietniu i na początku maja. Planując zabieg, należy szczególną uwagę zwrócić na ochronę zapylaczy.