Stadium szkodliwym słodyszka rzepakowego jest chrząszcz. Jest on czarny z metalicznym zielonkawym, granatowym lub brązowym połyskiem, długości 2–2,5 mm. Ma trójczłonowe czułki, które są zakończone buławką.
![](https://e-agrotechnika.pl/storage/2021/04/slodyszek-rzepakowy-1-e1619005367272-300x243.jpg)
Do monitorowania obecności słodyszka rzepakowego na plantacji stosuje się obserwacje bezpośrednie (wzrokowe) roślin, żółte naczynia lub czerpakowanie. Obserwacje wzrokowe należy prowadzić w różnych punktach pola.
![](https://e-agrotechnika.pl/storage/2021/03/zolte_naczynia-300x225.jpg)
Metoda żółtych naczyń – jest przydatna do wykrywania nalotów słodyszka na plantację, szczególnie do rozpoznania momentu ich rozpoczęcia oraz pozwala określić intensywność tego zjawiska. Na powierzchni pola do 10 ha należy ustawić minimum 1 naczynie, w odległości około 10–20 m od brzegu plantacji. Na polu o powierzchni powyżej 10 ha należy ustawić minimum 2 naczynia: pierwsze w odległości 10–20 m od brzegu, drugie w przedłużeniu pierwszego, w głąb pola 30–40 m. Przy dużym zagrożeniu ze strony szkodnika naczynia ustawić z dwóch stron pola – jedno od plantacji ubiegłorocznej, a drugie od zadrzewień. Kontrolę naczyń trzeba prowadzić regularnie, najlepiej codziennie.
![](https://e-agrotechnika.pl/storage/2021/04/Czerpak-entomologiczny-194x300.jpg)
Czerpakowanie – jest to metoda wstępnej oceny, pomocna w określeniu nalotów oraz liczebności chrząszczy słodyszka na plantacji rzepaku. Pozwala ona określić skład gatunkowy owadów znajdujących się na plantacji. Ten sposób monitoringu, prawidłowo stosowany, pozwala w stosunkowo krótkim czasie uzyskać wstępne informacje nie tylko o szkodnikach, lecz także o innych owadach, w tym pożytecznych, znajdujących się na plantacji. Szczegółowa ocena zagrożenia polega na wykonaniu ośmiu powtórzeń po 25 uderzeń czerpakiem podczas przechodzenia w poprzek pola. Jednak na potrzeby wstępnej lustracji można wykonać 25 uderzeń czerpakiem od brzegu plantacji, wchodząc w jej głąb. Czerpakowanie należy zawsze przeprowadzać w miejscu najbardziej narażonym na naloty szkodników, a więc na przykład od strony ubiegłorocznej lokalizacji danej uprawy.
Monitoring trzeba prowadzić zarówno przed wykonaniem zabiegu zwalczania, jak i po nim, a dane z obserwacji powinny być zapisywane.
Próg szkodliwości słodyszka to:
– 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub
– 1–2 chrząszcze na jednej roślinie przy zwartym kwiatostanie (BBCH 50–52 lub
– 3–5 chrząszczy na jednej roślinie przy luźnym kwiatostanie (BBCH 55–59).
Termin zwalczania słodyszka przypada najczęściej w okresie pąkowania lub na początku kwitnienia, a więc w kwietniu i na początku maja. Planując zabieg, należy szczególną uwagę zwrócić na ochronę zapylaczy.