• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
11 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Kiła kapusty – groźna choroba rzepaku

28 lipca 2020
Reading Time: 2 mins read
Fot. Rapool

Fot. Rapool

FacebookTwitterLinkedinWyślij

Kiła kapusty jest najgroźniejszą chorobą roślin kapustnych. Sprawca tej choroby – grzyb Plasmodiophora brassicae poraża ponad 200 gatunków roślin, głównie z rodziny kapustowatych, np.: rzepak ozimy i jary, kapustę głowiastą, kapustę pekińską, kalafior, kalarepę, brukselkę, brokuł, brukiew, rzepę, gorczycę, rzepik oraz liczne chwasty (tasznik pospolity, tobołki polne, stulichę psią, rzodkiew świrzepa).
Kiła kapusty występuje w wielu rejonach kraju i staje się coraz powszechniejsza.

Źródłem porażenia jest głównie zakażona gleba, w której patogen może przetrwać nawet przez 10 lat w postaci bardzo trwałych zarodników przetrwalnikowych.

 

Zobacz także

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

Pierwsze objawy choroby mogą wystąpić już po 5-6 tygodniach od siewu w postaci białokremowych narośli na korzeniach głównym i (lub) bocznych. Są to kuliste, maczugowate, palczaste narośla (guzy). Mogą być pojedyncze, duże lub liczne i drobne, na ich powierzchni nie obserwuje się włośników. Początkowo są one jasne, suche, białokremowe, stopniowo brunatnieją, gniją i rozpadają się. Na nadziemnych częściach porażonych roślin następuje zahamowanie wzrostu, więdnięcie, chloroza i ich zamieranie.

Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi kiły kapusty są m.in. umiarkowana temperatura powietrza i gleby (optymalnie 22–24°C), wysoka wilgotność, kwaśne gleby. Patogen może być przenoszony wraz z fragmentami porażonych roślin, z ziemią przyklejoną do kół maszyn rolniczych, z obornikiem, z wodą gruntową, deszczem oraz wiatrem.

W ograniczaniu porażenia rzepaku przez kiłę kapusty duże znaczenie ma stosowanie prawidłowej agrotechniki, w tym:

– odpowiednio długa przerwa w uprawie roślin z rodziny kapustowatych na tym samym polu (na glebach zagrożonych powinna ona wynosić co najmniej 7–10 lat)

– uprawianie gatunków niebędących żywicielami kiły kapusty, np. zbóż, buraków, ziemniaków

– niszczenie chwastów z rodziny kapustowatych

– wapnowanie przed ponownym siewem rzepaku (kwaśny odczyn gleby sprzyja kiełkowaniu zarodników sprawcy choroby, natomiast odczyn zasadowy hamuje ich kiełkowanie)

– ograniczanie zabiegów uprawowych na terenach zagrożonych do niezbędnego minimum

– poprawa struktury gleby (m.in. odpowiednie zmeliorowanie)

– unikanie wczesnego siewu

– usuwanie resztek gleby z maszyn i kół ciągników używanych na porażonych plantacjach i ich dezynfekcja

– systematyczna kontrola pól (ewidencja miejsc, gdzie pojawiły się chore rośliny)

– dobór odmian o podwyższonej odporności na tę chorobę.

 

Tags: kiła kapustypolecanerzepak

Polecane

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne
Aktualności

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

11 maja 2025
Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy
Aktualności

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

8 maja 2025
Next Post
Rzepak – roślina miododajna

Promowanie uprawy roślin miododajnych

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.