• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
1 kwietnia 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Kiła kapusty – groźna choroba rzepaku

28 lipca 2020
Reading Time: 2 mins read
Fot. Rapool

Fot. Rapool

FacebookTwitterLinkedinWyślij

Kiła kapusty jest najgroźniejszą chorobą roślin kapustnych. Sprawca tej choroby – grzyb Plasmodiophora brassicae poraża ponad 200 gatunków roślin, głównie z rodziny kapustowatych, np.: rzepak ozimy i jary, kapustę głowiastą, kapustę pekińską, kalafior, kalarepę, brukselkę, brokuł, brukiew, rzepę, gorczycę, rzepik oraz liczne chwasty (tasznik pospolity, tobołki polne, stulichę psią, rzodkiew świrzepa).
Kiła kapusty występuje w wielu rejonach kraju i staje się coraz powszechniejsza.

Źródłem porażenia jest głównie zakażona gleba, w której patogen może przetrwać nawet przez 10 lat w postaci bardzo trwałych zarodników przetrwalnikowych.

 

Zobacz także

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

Pierwsze objawy choroby mogą wystąpić już po 5-6 tygodniach od siewu w postaci białokremowych narośli na korzeniach głównym i (lub) bocznych. Są to kuliste, maczugowate, palczaste narośla (guzy). Mogą być pojedyncze, duże lub liczne i drobne, na ich powierzchni nie obserwuje się włośników. Początkowo są one jasne, suche, białokremowe, stopniowo brunatnieją, gniją i rozpadają się. Na nadziemnych częściach porażonych roślin następuje zahamowanie wzrostu, więdnięcie, chloroza i ich zamieranie.

Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi kiły kapusty są m.in. umiarkowana temperatura powietrza i gleby (optymalnie 22–24°C), wysoka wilgotność, kwaśne gleby. Patogen może być przenoszony wraz z fragmentami porażonych roślin, z ziemią przyklejoną do kół maszyn rolniczych, z obornikiem, z wodą gruntową, deszczem oraz wiatrem.

W ograniczaniu porażenia rzepaku przez kiłę kapusty duże znaczenie ma stosowanie prawidłowej agrotechniki, w tym:

– odpowiednio długa przerwa w uprawie roślin z rodziny kapustowatych na tym samym polu (na glebach zagrożonych powinna ona wynosić co najmniej 7–10 lat)

– uprawianie gatunków niebędących żywicielami kiły kapusty, np. zbóż, buraków, ziemniaków

– niszczenie chwastów z rodziny kapustowatych

– wapnowanie przed ponownym siewem rzepaku (kwaśny odczyn gleby sprzyja kiełkowaniu zarodników sprawcy choroby, natomiast odczyn zasadowy hamuje ich kiełkowanie)

– ograniczanie zabiegów uprawowych na terenach zagrożonych do niezbędnego minimum

– poprawa struktury gleby (m.in. odpowiednie zmeliorowanie)

– unikanie wczesnego siewu

– usuwanie resztek gleby z maszyn i kół ciągników używanych na porażonych plantacjach i ich dezynfekcja

– systematyczna kontrola pól (ewidencja miejsc, gdzie pojawiły się chore rośliny)

– dobór odmian o podwyższonej odporności na tę chorobę.

 

Tags: kiła kapustypolecanerzepak

Polecane

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB
Aktualności

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

24 marca 2023
Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023
Aktualności

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

22 marca 2023
Next Post
Rzepak – roślina miododajna

Promowanie uprawy roślin miododajnych

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • Brak nadchodzących wydarzenia.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.