• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
18 maj 2022
e-agrotechnika.pl
Brak wyników
Zobacz wszystkie
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Strona główna Aktualności

Żywność ekologiczna gwarancją zdrowia i dobrego smaku

6 czerwca 2021
Czas czytania 1 min
FacebookTwitterLinkedinWyślij

W swoim wystąpieniu zatytułowanym „Kierunki i źródła wsparcia sektora ekologicznego w Polsce” sekretarz stanu podkreślił znaczenie rolnictwa ekologicznego w polityce Unii Europejskiej, które opiera się na czterech filarach: Zielonym Ładzie (Green Deal), Strategii na rzecz Bioróżnorodności, Strategii Od Pola do Stołu (Farm to Fork) oraz Planie Działań dla Produkcji Ekologicznej Komisji Europejskiej.

Wiceminister uwypuklił też cele stojące przed rolnictwem Unii Europejskiej – wśród nich między innymi: ograniczenie stosowania pestycydów o 50% i ryzyka związanego z ich stosowaniem, ograniczenie stosowania nawozów o co najmniej 20%, ograniczenie sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych w hodowli zwierząt gospodarskich i akwakulturze o 50% oraz prowadzenie produkcji ekologicznej na co najmniej 25% powierzchni wszystkich użytków rolnych UE połączone ze znacznym wzrostem akwakultury.

Sekretarz stanu omówił „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2027”. Wyżej wymieniony plan ma na celu: transfer wiedzy poprzez działania doskonalące oraz informacyjne i promocyjne, innowacje w produkcji ekologicznej, wsparcie producentów ekologicznych, a także utrzymanie zaufania do systemu rolnictwa ekologicznego.

Zobacz także

Rdza żółta zbóż i traw

Zgnilizna twardzikowa w rzepaku

Wiceminister w swoim wystąpieniu przybliżył również projektowane rozwiązania i ułatwienia dla rolników zawarte w nowej ustawie o rolnictwie ekologicznym: wsparcie do wykorzystania ekologicznego materiału siewnego roślin, możliwość stosowania nawozów dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym w innych państwach UE, wyłączenie opiniowania wniosków o odstępstwa przez jednostki certyfikujące, wsparcie do wykorzystania żywności ekologicznej w przedszkolach i szkołach oraz ułatwienia w nabywaniu uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego.

Spotkanie miało na celu poszerzenie świadomości w obszarach zdrowej żywności oraz ekologii w żywieniu. Konferencja była transmitowana na żywo i zgromadziła liczne grono zainteresowanych.

Źródło: MRiRW

Tagi żywność ekologiczna

Polecane

Rdza żółta zbóż i traw
Aktualności

Rdza żółta zbóż i traw

13 maja 2022
Zgnilizna twardzikowa w rzepaku
Aktualności

Zgnilizna twardzikowa w rzepaku

13 maja 2022
Warto przeczytać
Dzień Pola w Winnej Górze

Dzień Pola w Winnej Górze

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

maj 24
09:00 - 13:30

AKADEMIA RZEPAKU, 24.05.2022 R. KRZEMIENIEWO K. GOSTYNIA (WIELKOPOLSKA)

Pokaż kalendarz

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.