Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu informuje, że stan upraw rzepaku jest dobry. Lokalnie (woj. wielkopolskie) zaobserwowano porażenie roślin mączniakiem prawdziwym kapustowatych. Podczas lustracji pola odnotowana również ogniska suchej zgnilizny kapustnych.
Sucha zgnilizna kapustnych
![](https://akademiarzepaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/sucha-zgnilizna-225x300.jpg)
Sucha zgnilizna kapustnych jest powodowana przez dwa gatunki grzybów: Leptosphaeria maculans i L. biglobosa (st. konidialne Phoma lingam). W miejscu zakażenia na liściach powstają jasne, suche plama z ciemnymi skupiskami zarodników konidialnych, które rozprzestrzeniają się na kolejne liście i łodygi. Niekiedy plamy mogą być otoczone chlorotyczną obwódką.
Nasilenie suchej zgnilizny kapustnych wzrasta w warunkach dużej wilgotności i umiarkowanej temperatury, w przypadku nieprawidłowego zmianowania, na odmianach o mniejszej odporności, przy dużej gęstości siewu.
Ograniczaniu występowania choroby sprzyjają właściwa agrotechnika (prawidłowe zmianowanie, dokładne i głębokie przyoranie resztek pożniwnych), izolacja przestrzenna, dobór odmian o podwyższonej odporności, prawidłowa gęstość siewu, racjonalne nawożenie, ochrona roślin przed uszkodzeniem oraz zwalczanie szkodników.
Próg ekonomicznej szkodliwości jesienią to 15 (20)% roślin z pierwszymi objawami choroby.
Mączniak prawdziwy kapustowatych
![](https://akademiarzepaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/maczniak-225x300.jpg)
Źródłem infekcji są resztki pożniwne, samosiewy rzepaku i chwasty. Biały nalot, początkowo luźny potem zwarty, pojawiający się na powierzchni zainfekowanych organów tworzy grzybnię i owalne zarodniki konidialne. Patogen najczęściej rozprzestrzenia się przez zarodniki konidialne przenoszone przez wiatr. Rozwojowi choroby sprzyja ciepła pogoda — już jesienią, ale najczęściej dopiero w okresie kwitnienia i dojrzewania roślin.
Występowanie sprawcy choroby można ograniczać, przestrzegając zasad prawidłowej agrotechniki, takich jak: odpowiedni płodozmian, właściwa norma wysiewu nasion oraz racjonalne nawożenie. W przypadku silnego porażenia roślin istnieje możliwość opryskiwania roślin fungicydami.
Próg ekonomicznej szkodliwości nie został określony.
Źródło: https://www.agrofagi.com.pl/