• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
1 kwietnia 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Sucha zgnilizna kapustnych i mączniak prawdziwy – komunikat IOR – PIB

4 listopada 2021
Reading Time: 1 min read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu informuje, że stan upraw rzepaku jest dobry. Lokalnie (woj. wielkopolskie) zaobserwowano porażenie roślin mączniakiem prawdziwym kapustowatych. Podczas lustracji pola odnotowana również ogniska suchej zgnilizny kapustnych.

Sucha zgnilizna kapustnych

Fot. IOR

Sucha zgnilizna kapustnych jest powodowana przez dwa gatunki grzybów: Leptosphaeria maculans i L. biglobosa (st. konidialne Phoma lingam). W miejscu zakażenia na liściach powstają jasne, suche plama z ciemnymi skupiskami zarodników konidialnych, które rozprzestrzeniają się na kolejne liście i łodygi. Niekiedy plamy mogą być otoczone chlorotyczną obwódką.

Zobacz także

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

Nasilenie suchej zgnilizny kapustnych wzrasta w warunkach dużej wilgotności i umiarkowanej temperatury, w przypadku nieprawidłowego zmianowania, na odmianach o mniejszej odporności, przy dużej gęstości siewu.

Ograniczaniu występowania choroby sprzyjają właściwa agrotechnika (prawidłowe zmianowanie, dokładne i głębokie przyoranie resztek pożniwnych), izolacja przestrzenna, dobór odmian o podwyższonej odporności, prawidłowa gęstość siewu, racjonalne nawożenie, ochrona roślin przed uszkodzeniem oraz zwalczanie szkodników.

Próg ekonomicznej szkodliwości jesienią to 15 (20)% roślin z pierwszymi objawami choroby.

 

Mączniak prawdziwy kapustowatych

Fot. IOR

Źródłem infekcji są resztki pożniwne, samosiewy rzepaku i chwasty. Biały nalot, początkowo luźny potem zwarty, pojawiający się na powierzchni zainfekowanych organów tworzy grzybnię i owalne zarodniki konidialne. Patogen najczęściej rozprzestrzenia się przez zarodniki konidialne przenoszone przez wiatr. Rozwojowi choroby sprzyja ciepła pogoda — już jesienią, ale najczęściej dopiero w okresie kwitnienia i dojrzewania roślin.

Występowanie sprawcy choroby można ograniczać, przestrzegając zasad prawidłowej agrotechniki, takich jak: odpowiedni płodozmian, właściwa norma wysiewu nasion oraz racjonalne nawożenie. W przypadku silnego porażenia roślin istnieje możliwość opryskiwania roślin fungicydami.

Próg ekonomicznej szkodliwości nie został określony.

Źródło: https://www.agrofagi.com.pl/

Tags: komunikat IORmacznmiak prawdziwy kapustowatychsucha zgnilizna kapustnych

Polecane

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB
Aktualności

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

24 marca 2023
Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023
Aktualności

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

22 marca 2023
Next Post
Mączniak prawdziwy na pszenicy – komunikat IOR – PIB

Mączniak prawdziwy na pszenicy - komunikat IOR - PIB

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • Brak nadchodzących wydarzenia.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.