Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu informuje, że stan upraw rzepaku jest dobry. Lokalnie (woj. wielkopolskie) zaobserwowano porażenie roślin mączniakiem prawdziwym kapustowatych. Podczas lustracji pola odnotowana również ogniska suchej zgnilizny kapustnych.
Sucha zgnilizna kapustnych
Sucha zgnilizna kapustnych jest powodowana przez dwa gatunki grzybów: Leptosphaeria maculans i L. biglobosa (st. konidialne Phoma lingam). W miejscu zakażenia na liściach powstają jasne, suche plama z ciemnymi skupiskami zarodników konidialnych, które rozprzestrzeniają się na kolejne liście i łodygi. Niekiedy plamy mogą być otoczone chlorotyczną obwódką.
Nasilenie suchej zgnilizny kapustnych wzrasta w warunkach dużej wilgotności i umiarkowanej temperatury, w przypadku nieprawidłowego zmianowania, na odmianach o mniejszej odporności, przy dużej gęstości siewu.
Ograniczaniu występowania choroby sprzyjają właściwa agrotechnika (prawidłowe zmianowanie, dokładne i głębokie przyoranie resztek pożniwnych), izolacja przestrzenna, dobór odmian o podwyższonej odporności, prawidłowa gęstość siewu, racjonalne nawożenie, ochrona roślin przed uszkodzeniem oraz zwalczanie szkodników.
Próg ekonomicznej szkodliwości jesienią to 15 (20)% roślin z pierwszymi objawami choroby.
Mączniak prawdziwy kapustowatych
Źródłem infekcji są resztki pożniwne, samosiewy rzepaku i chwasty. Biały nalot, początkowo luźny potem zwarty, pojawiający się na powierzchni zainfekowanych organów tworzy grzybnię i owalne zarodniki konidialne. Patogen najczęściej rozprzestrzenia się przez zarodniki konidialne przenoszone przez wiatr. Rozwojowi choroby sprzyja ciepła pogoda — już jesienią, ale najczęściej dopiero w okresie kwitnienia i dojrzewania roślin.
Występowanie sprawcy choroby można ograniczać, przestrzegając zasad prawidłowej agrotechniki, takich jak: odpowiedni płodozmian, właściwa norma wysiewu nasion oraz racjonalne nawożenie. W przypadku silnego porażenia roślin istnieje możliwość opryskiwania roślin fungicydami.
Próg ekonomicznej szkodliwości nie został określony.
Źródło: https://www.agrofagi.com.pl/