Pod koniec października na plantacjach rzepaku obserwowaliśmy żerowanie trzeciego pokolenia śmietki kapuścianej. Śmietka rozwija dwa lub trzy pokolenia w roku. Stadium zimującym są poczwarki (bobówki) pozostające w glebie na głębokości nawet kilkudziesięciu centymetrów. Wylot muchówek następuje pod koniec kwietnia lub na początku maja. Owady dorosłe żyją około trzech tygodni, żywiąc się nektarem, rosą miodową czy sokami wydzielanymi przez rośliny. W tym czasie składają jaja, po kilka dziennie, w glebie przy roślinach żywicielskich lub na roślinach. Jedna samica może złożyć do 100 jaj. Wylęg larw następuje po upływie 4–8 dni. Żerują one na korzeniach ok. 3–4 tygodni, a następnie przepoczwarczają się w glebie. Ich obecność można obserwować od kwietnia do późnej jesieni.
W okresie jesiennej wegetacji rzepaku śmietka jest największym zagrożeniem. Larwy żerują na korzeniach i szyjce korzeniowej, czego objawami są widoczne na tych częściach rośliny ciemne przebarwienia, nadgniłe miejsca, zamieranie korzeni bocznych, a także chodniki z obumarłą tkanką, w których znajdują się larwy. Jeżeli uszkodzenia są znaczne, wzrost roślin zostaje zahamowany. Uszkodzone rośliny są podatniejsze na przemarzanie, infekcje chorób, niekiedy wylegają i wcześniej dojrzewają.