• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
28 listopada 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

22 marca 2023
Reading Time: 1 min read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje, iż obecna pogoda sprzyja nasileniu występowania chorób grzybowych w zbożach. Zagrożenie zwiększyło się szczególnie ze strony septoriozy paskowanej liści pszenicy (Septoria tritici), która występuje obecnie w bardzo dużym nasileniu na polach pszenicy ozimej, co zaobserwowano w Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze.

Objawy choroby na pszenicy

Pierwsze objawy choroby pojawiają się na liściach w fazie krzewienia. Początkowo zmiany mają postać chlorotycznych, okrągławych plam z nieco jaśniejszym środkiem oraz licznymi czarnymi punktami – piknidiami grzyba. Typowe plamy są owalne, brązowe lub brunatne. W późniejszych fazach rozwojowych ograniczają je nerwy liści – rozległe plamy doprowadzają do ich zasychania. Czarne piknidia grzyba grupują się wzdłuż nerwów. Plamy układają się w charakterystyczne paski na powierzchni blaszek liściowych.

Zobacz także

Podsumowanie zbiorów kukurydzy kiszonkowej

Wybujały rzepak – co dalej? Akademia Rzepaku 07.11.2023 r.

Źródło i rozwój infekcji

Zarodniki grzyba zimują w porażonych resztkach oraz samosiewach pszenicy. Źródłem infekcji pierwotnej są zarodniki workowe uwalniane z pseudotecjów lub zarodniki konidialne tworzące się w piknidiach.

Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby

Choroba rozwija się w temperaturze 20–25°C. Uwalnianiu zarodników workowych sprzyja duża wilgotność względna powietrza (deszcz, mgła, rosa). Piknidia tworzą się przy optymalnej wilgotności 85%. Zarodniki konidialne uwalniają się z pseudotecjów, gdy powierzchnia liści jest zwilżona przez około 30 minut. Rozwojowi grzyba sprzyjają uproszczona uprawa roli oraz częsty udział zbóż w płodozmianie.

Próg ekonomicznej szkodliwości

W fazie krzewienia pszenicy – 30–50% liści z pierwszymi objawami porażenia lub 1% liści z owocnikami,
w fazie strzelania w źdźbło – 10–20% porażonej powierzchni liścia podflagowego lub 1% liści z owocnikami,
w fazie kłoszenia – 5–10% porażonej powierzchni liścia flagowego lub 1% liści z owocnikami.

Źródło, zdjęcia: https://www.agrofagi.com.pl/

Tags: choroby zbóżkomunikat IORseptorioza paskowana pszenicy

Polecane

Podsumowanie zbiorów kukurydzy kiszonkowej
Aktualności

Podsumowanie zbiorów kukurydzy kiszonkowej

15 listopada 2023
Wybujały rzepak – co dalej? Akademia Rzepaku 07.11.2023 r.
Aktualności

Wybujały rzepak – co dalej? Akademia Rzepaku 07.11.2023 r.

14 listopada 2023
Next Post
Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • Brak nadchodzących wydarzenia.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.