• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
1 kwietnia 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Pierwsze słodyszki w żółtych naczyniach – komunikat IOR

7 kwietnia 2022
Reading Time: 1 min read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Instytut Ochrony Roślin informuje, że załamanie pogody i zdecydowany spadek temperatury w ciągu ostatnich dni, a przede wszystkim w nocy (przymrozki) ograniczyły aktywność szkodników na uprawach rzepaku. Jednocześnie w Wielkopolsce w żółtych naczyniach zaobserwowano pierwsze osobniki słodyszka rzepakowego. Jak informuje IOR prognozowana w najbliższych dniach poprawa warunków meteorologicznych może spowodować nasilenie tego szkodnika. Zalecane jest wystawianie żółtych naczyń na uprawach rzepaków, w celu określania liczebności owadów w zbliżający się weekend.

Słodyszek rzepakowy rozwija jedno pokolenie w roku. Stadium zimującym są chrząszcze na miedzach, skrajach lasu pod pokrywą liści, w ściółce jak również w wierzchniej warstwie gleby. Wiosną, niekiedy już pod koniec marca, gdy kwitną pierwsze rośliny o żółtych kwiatach takie jak mniszek lekarski czy knieć błotna, a temperatura osiągnie około 15°C chrząszcze słodyszka opuszczają miejsca zimowania. Początkowo chrząszcze żerują na żółtych kwiatach, również na wierzbach po czym przelatują na plantacje roślin kapustowatych jeszcze przed ich kwitnieniem.

Zobacz także

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

 

Fot. AdobeStock

Żywiące się pyłkiem chrząszcze przegryzają pąki, aby dostać się do pokarmu. Samice składają jaja do pąków, zwykle po 1-2. Jedna samica składa około 200 jaj. Wylęgłe z jaj larwy żywią się pyłkiem a ich rozwój trwa około 5 tygodni. Po okresie żerowania larwy przechodzą do gleby, gdzie następuje przepoczwarczenie. Młode chrząszcze pojawiają się w czerwcu i przystępują do żerowania. Następnie pod koniec sierpnia chrząszcze poszukują odpowiednich miejsc do zimowania.

 

Tags: ochrona rzepakusłodyszek rzepakowyżółte naczynia

Polecane

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB
Aktualności

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

24 marca 2023
Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023
Aktualności

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

22 marca 2023
Next Post
Komisja Europejska odrzuciła wniosek o dopłaty do nawozów

Komisja Europejska odrzuciła wniosek o dopłaty do nawozów

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • Brak nadchodzących wydarzenia.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.