Instytut Ochrony Roślin informuje, że załamanie pogody i zdecydowany spadek temperatury w ciągu ostatnich dni, a przede wszystkim w nocy (przymrozki) ograniczyły aktywność szkodników na uprawach rzepaku. Jednocześnie w Wielkopolsce w żółtych naczyniach zaobserwowano pierwsze osobniki słodyszka rzepakowego. Jak informuje IOR prognozowana w najbliższych dniach poprawa warunków meteorologicznych może spowodować nasilenie tego szkodnika. Zalecane jest wystawianie żółtych naczyń na uprawach rzepaków, w celu określania liczebności owadów w zbliżający się weekend.
Słodyszek rzepakowy rozwija jedno pokolenie w roku. Stadium zimującym są chrząszcze na miedzach, skrajach lasu pod pokrywą liści, w ściółce jak również w wierzchniej warstwie gleby. Wiosną, niekiedy już pod koniec marca, gdy kwitną pierwsze rośliny o żółtych kwiatach takie jak mniszek lekarski czy knieć błotna, a temperatura osiągnie około 15°C chrząszcze słodyszka opuszczają miejsca zimowania. Początkowo chrząszcze żerują na żółtych kwiatach, również na wierzbach po czym przelatują na plantacje roślin kapustowatych jeszcze przed ich kwitnieniem.
![](https://e-agrotechnika.pl/storage/2022/04/AdobeStock_431051833-300x200.jpeg)
Żywiące się pyłkiem chrząszcze przegryzają pąki, aby dostać się do pokarmu. Samice składają jaja do pąków, zwykle po 1-2. Jedna samica składa około 200 jaj. Wylęgłe z jaj larwy żywią się pyłkiem a ich rozwój trwa około 5 tygodni. Po okresie żerowania larwy przechodzą do gleby, gdzie następuje przepoczwarczenie. Młode chrząszcze pojawiają się w czerwcu i przystępują do żerowania. Następnie pod koniec sierpnia chrząszcze poszukują odpowiednich miejsc do zimowania.