Wybór technologii produkcji determinuje i wydajność i jakość plonów. Ostatecznym potwierdzeniem przydatności konkretnej technologii do praktycznego zastosowania jest jej rentowność. Kształtuje ona dochodowość gospodarstwa.
Ziarno jakościowej pszenicy, to nadal łatwo zbywalny towar, za który można uzyskać względnie satysfakcjonującą cenę. Pszenica wciąż jest królową polskich pól. I nic nie zapowiada, by w krótkiej perspektywie została zdetronizowana.
Technologia uprawy warunkuje nie tylko wielkość plonu, wpływa także na jego jakość, między innymi na zawartość białka w ziarnie. Oczywiście najlepsze wyniki osiągają rolnicy decydujący się na intensywne systemy uprawy tego zboża.
Główną przyczyną słabego plonowania są oszczędności w nakładach na środki produkcji, przede wszystkim redukcja dawek nawozów i pominięcie lub ograniczenie chemicznej ochrony. Przy zastosowaniu większego nawożenia azotowego i pełnego programu ochrony plon ziarna wzrasta o kilkanaście, a czasem nawet o kilkadziesiąt procent w porównaniu z systemami niskonakładowymi. Wyższy poziom agrotechniki stymuluje także poprawę parametrów jakościowych. W technologiach uprawy o większych nakładach następuje pełniejsze wykorzystanie potencjału plonotwórczego odmian. Tworzy się większa liczba kłosów na jednostce powierzchni, są one lepiej wypełnione, a ziarno cechuje wysoka MTZ.
Pełna ochrona zasiewów, obejmująca zwalczanie chorób podstawy źdźbła, liści i kłosów umożliwia osiągniecie istotnie większych plonów ziarna. Niezwykle ważne jest nawożenie. W warunkach dobrego zaopatrzenia roślin w azot i pozostałe składniki odżywcze otrzymuje się największe przyrosty plonów. W miarę wzrostu nawożenia azotowego następuje zwiększenie zawartości białka ogółem. W badaniach nad jego zawartością w zależności od systemów uprawy wykazano, że zawartość białka w ziarnie w wysokonakładowym sposobie uprawy wzrasta o jeden – dwa punkty procentowe w porównaniu z ekstensywną uprawą.
W technologii uprawy istotną rolę odgrywa czynnik odmianowy. Stwierdza się niejednakowe reakcję poszczególnych odmian na zwiększenie intensywności uprawy. Odmiany w różny sposób reagują na zastosowane technologie. Decydując się zatem na intensywny system uprawy należy dobrać odpowiednią odmianę. Najlepiej dedykowaną tej technologii. Przykładem jest zarejestrowana w ubiegłym roku Persona. Posiada bardzo wysoki potencjał plonowania. Cechuje się wzorcową jakością ziarna, które jest niezwykle bogate w białko. Dodatkowym jej atutem jest duża odporność na choroby, zwłaszcza na rdzę brunatną, łamliwość podstawy źdźbła czy mączniaka prawdziwego. Charakteryzuje się wysoką odpornością na wyleganie. Rekomendowana jest do uprawy na terenie całego kraju. Posiada solidną zimotrwałość i jest tolerancyjna na okresowe niedobory wody i wysoką temperaturę. Jest niska i sztywna, co predestynuje ją do intensywnej uprawy.
Oferta firm nasiennych jest bardzo bogata. To daje możliwość wyboru odmiany, która odpowiada potrzebom każdego rolnika. Należy pamiętać, by dobrać odpowiednią do stosowanej technologii produkcji. To zapewni uzyskanie satysfakcjonującej rentowności. Trzeba pamiętać, że wpływ systemu uprawy zależny jest nie tylko od warunków siedliskowych, przebiegu pogody, zwłaszcza rozkładu opadów i temperatury w okresie wegetacji, ale także i od odmiany.
Autor: Anna Rogowska