Kukurydza jest uprawą narażoną na silne zachwaszczenie. Przez około cztery tygodnie od momentu siewu, a przed wschodami kukurydzy na powierzchni plantacji występują chwasty, które są konkurencyjne dla młodych siewek roślin kukurydzy. Takiej sytuacji sprzyja również punktowy siew 8–10 roślin/m2 w szerokiej rozstawie rzędów wynoszącej 70–75 cm. Oprócz tego kukurydza długo wschodzi, na ogół później niż większość chwastów. Pionowy pokrój roślin po wschodach przez długi czas nie stanowi konkurencji dla chwastów. W warunkach niekorzystnych np. podczas majowych przymrozków lub suszy w czasie wschodów okres ten jeszcze bardziej się wydłuża. Najczęściej występujące chwasty na plantacjach kukurydzy to:
Bodziszek drobny – chwast groźny podczas masowego występowania w trakcie wschodów kukurydzy, wytwarza do trzech pokoleń w czasie wegetacji; preferuje wilgotne gleby próchniczne bogate w wapno
Chwastnica jednostronna – bardzo konkurencyjny chwast, ciepłolubny, masowo występuje zwłaszcza na polach nawożonych obornikiem; lubi gleby żyzne, bogate w azot i wapń
Farbownik polny (krzywoszyj polny) – chwast niebezpieczny nawet w uprawach sianych w tak szerokich międzyrzędziach, jak kukurydza; silnie rozrasta się gniazdowo, groźniejszy na glebach lekkich, preferuje odczyn kwaśny
Gorczyca polna – chwast szybko rosnący, konkurencyjny dla kukurydzy, a także silnie zacieniający w początkowej fazie wzrostu kukurydzy; lubi gleby żyzne, wskaźnik gleb gliniastych
Iglica pospolita – chwast groźny podczas masowego występowania w trakcie wschodów kukurydzy; preferuje gleby piaszczyste i gliniaste, lekko zakwaszone; azotolubny
Komosa biała – chwast szybko rosnący, o dużym potencjale konkurencyjnym – pobiera wodę i składniki pokarmowe, a także silnie zacieniający; lubi gleby przewietrzone, nawożone obornikiem, żyzne, bogate w azot i potas
Maruna nadmorska (maruna bezwonna) – chwast szybko rosnący, konkurencyjny, a także silnie zacieniający; występuje na różnych typach gleb
Ostrożeń polny – chwast wieloletni, konkurencyjny pod każdym względem (pokarm, światło, woda, utrudniony zbiór); preferuje wszystkie typy gleb
Perz właściwy – chwast wieloletni, charakterystyczny dla monokultur, konkurencyjny, znacznie utrudnia prawidłowy rozwój systemu korzeniowego kukurydzy; preferuje wszystkie typy gleb
Przytulia czepna – chwast konkurencyjny, zacieniający oraz utrudniający wzrost, a nawet zbiór kukurydzy; preferuje czarnoziemy i gleby gliniaste – żyzne i wilgotne, azotolubny
Psianka czarna – chwast ciepłolubny, konkurencyjny do końca wegetacji kukurydzy, wschodzi w kilku rzutach, azotolubny; preferuje gleby lekkie, piaszczyste, przewietrzone, słabo kwaśne
Rdest plamisty – chwast konkurencyjny, w zależności od stanowiska na glebach żyznych, wilgotnych i lekko kwaśnych dorasta do 1 m
Rdestówka powojowa (rdest powojowy) – chwast groźny podczas masowego występowania w trakcie wschodów kukurydzy; preferuje gleby lekkie do średnio ciężkich; dobrze znosi suszę
Szarłat szorstki – chwast ciepłolubny, światłolubny, o bardzo silnym wzroście, konkurencyjny do końca wegetacji kukurydzy, wschodzi w kilku rzutach, azotolubny; preferuje gleby lekkie, piaszczyste, próchniczne
Żółtlica drobnokwiatowa – chwast ciepłolubny, konkurencyjny, w czasie sezonu wegetacyjnego wydaje kilka pokoleń, występuje na większości gleb żyznych
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności. Akceptuję