• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
12 sierpnia 2022
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Lustracja rzepaku w fazie rozwoju łuszczyn

11 czerwca 2020
Reading Time: 4 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

09.06.2020 r.  przeprowadziliśmy lustrację kolekcji odmian rzepaku z hodowli Rapool.  Na poletkach  doświadczalnych w Stacji Hodowlano-Doświadczalnej w Spytkówkach znajduje się około 20 odmian rzepaku.  Obecnie rzepak znajduje się w fazie  głównej (makrostadium) BBCH 7 –  Formowanie i rozwój łuszczyn. Faza rozwoju łuszczyn rozpoczyna się z końcem kwitnienia, gdy na plantacji znajdują się pojedyncze żółte kwiatki. Poszczególne mikrostadia rozwoju rośliny określane są według procentu łuszczyn, które osiągnęły już typową (właściwą) wielkość:
BBCH 71 około 10% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 72 około 20% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 73 około 30% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 74 około 40% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 75 około 50% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 76 około 60% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 77 około 70% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 78 około 80% łuszczyn osiągnęło typową wielkość
BBCH 79 prawie wszystkie łuszczyny osiągnęły typową wielkość

Z rolniczego punktu widzenia jest to bardzo ważna faza rozwojowa, ponieważ w tym czasie następuje przyrost masy łuszczyn i nasion oraz zachodzą zmiany w zawartości chlorofilu w nasionach. W fazie rozwoju łuszczyn łodygi zaczynają blednąć, liście żółkną i opadają. Zielone, gładkie łuszczyny stopniowo guzowacieją wskutek wzrostu nasion. W nasionach zachodzą zmiany biochemiczne prowadzące do nagromadzenia substancji zapasowych. Łuszczyny i nasiona stopniowo tracą wodę, a zawartość chlorofilu w nasionach po osiągnięciu maksimum obniża się.Plon rzepaku ozimego jest iloczynem liczby nasion na jednostce powierzchni (przykładowo na m2) i ich masy. Liczba nasion na jednostce powierzchni zależy od liczby roślin, liczby rozgałęzień na 1 roślinie, liczby łuszczyn na pędzie głównym i pędach bocznych oraz od liczby nasion w łuszczynach na pędzie głównym i na pędach bocznych.

Jedną z odmian, na które warto zwrócić uwagę jest odmian TEMPTATION F1, która średniowcześnie kwitnie i dojrzewa. Poza tym warto zwrócić uwagę na bardzo szybkie wypełnianie łuszczyn, równomierne dojrzewanie i szybkie oddawanie wody co ułatwia zbiory i zmniejsza ryzyko strat.

Zobacz także

Przerób rzepaku w Polsce – komunikat prasowy PSPO

Optymalny termin siewu rzepaku

Kolejna odmianą jest CROTORA F1 – najnowsza propozycja odmiany z podwyższoną odpornością na najczęściej występujące rasy kiły kapustnych. Wpisana do Krajowego Rejestru Odmian w styczniu 2020 roku. Charakteryzuje ją m.in. równomierne dojrzewająca w strukturze łanu.

Zapraszamy do obejrzenia kolekcji odmian:

 

Tags: faza rozwoju łuszczynodmianypolecanerzepak

Polecane

Przerób rzepaku w Polsce – komunikat prasowy PSPO
Aktualności

Przerób rzepaku w Polsce – komunikat prasowy PSPO

11 sierpnia 2022
Optymalny termin siewu rzepaku
Aktualności

Optymalny termin siewu rzepaku

9 sierpnia 2022
Next Post
Akademia Rzepaku, Spytkówki, 28.03.2019

Nanotechnologia w służbie rolnictwa

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • Brak nadchodzących wydarzenia.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.