Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu w dniu 16.05.2021 r. informuje że na zbożach (okolice Kórnika, Wielkopolska) można znaleźć liczne jaja skrzypionek, co zapowiada pojawienie się w niedalekiej przyszłości larw tych szkodników.
Jaja skrzypionek są walcowate z zaokrąglonymi końcami, długości około 1 mm, ciemnożółte do pomarańczowych. Larwy są stadium szkodliwym. Osiągają do 5 mm długości. Ich ciało jest łukowato wygięte z trzema parami członowatych nóg tułowiowych. Głowa jest czarna, a ciało żółtobrunatne w śluzowatej powłoce składającej się z własnych odchodów.
Skrzypionki rozwijają jedno pokolenie w ciągu roku. Od połowy maja do połowy czerwca samice składają jaja pojedynczo lub po kilka w jednym rzędzie na górnej stronie blaszek liściowych zbóż. Po upływie około 10-14 dni z jaj wylęgają się larwy, które żerują głównie na blaszkach liściowych. Wyrośnięte larwy od końca czerwca lub w lipcu przepoczwarczają się w kokonach. Stadium poczwarki trwa około 12 dni. Po przepoczwarczeniu chrząszcze skrzypionek żerują jeszcze przez jakiś czas na trawach i samosiewach zbóż, po czym kryją się na zimowanie.
Lary skrzypionki zjadają skórkę górną liścia i tkankę miękiszową, pozostawiają skórkę dolną, która zasycha i bieleje. W rezultacie następuje znaczny spadek powierzchni asymilacyjnej roślin, zwłaszcza gdy szkodniki opanują liść flagowy i podflagowy. Każda larwa niszczy średnio 2,5-3,5 cm2 powierzchni liścia. W miejscu żerowania larw liście zbóż zabrudzone są lepką substancją i kałem.
Próg ekonomicznej szkodliwości to 1-2 larwy na źdźble pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta oraz 1 larwa na 2-3 źdźbła jęczmienia ozimego i jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa.