• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
1 lutego 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Komunikat IOR – liczne jaja skrzypionek

17 maja 2021
Reading Time: 1 min read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu w dniu 16.05.2021 r. informuje że na zbożach (okolice Kórnika, Wielkopolska)  można znaleźć liczne jaja skrzypionek, co zapowiada pojawienie się w niedalekiej przyszłości larw tych szkodników.

Fot. IOR

Jaja skrzypionek są walcowate z zaokrąglonymi końcami, długości około 1 mm, ciemnożółte do pomarańczowych. Larwy są stadium szkodliwym. Osiągają do 5 mm długości. Ich ciało jest łukowato wygięte z trzema parami członowatych nóg tułowiowych. Głowa jest czarna, a ciało żółtobrunatne w śluzowatej powłoce składającej się z własnych odchodów.

Skrzypionki rozwijają jedno pokolenie w ciągu roku.  Od połowy maja do połowy czerwca samice składają jaja pojedynczo lub po kilka w jednym rzędzie na górnej stronie blaszek liściowych zbóż.  Po upływie około 10-14 dni z jaj wylęgają się larwy, które żerują głównie na blaszkach liściowych. Wyrośnięte larwy od końca czerwca lub w lipcu przepoczwarczają się w kokonach. Stadium poczwarki trwa około 12 dni. Po przepoczwarczeniu chrząszcze skrzypionek żerują jeszcze przez jakiś czas na trawach i samosiewach zbóż, po czym kryją się na zimowanie.

Zobacz także

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu

Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023

Fot. IOR

Lary skrzypionki zjadają skórkę górną liścia i tkankę miękiszową, pozostawiają skórkę dolną, która zasycha i bieleje. W rezultacie następuje znaczny spadek powierzchni asymilacyjnej roślin, zwłaszcza gdy szkodniki opanują liść flagowy i podflagowy. Każda larwa niszczy średnio 2,5-3,5 cm2 powierzchni liścia.  W miejscu żerowania larw liście zbóż zabrudzone są lepką substancją i kałem.

Próg ekonomicznej szkodliwości to 1-2 larwy na źdźble pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta oraz 1 larwa na 2-3 źdźbła jęczmienia ozimego i jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa.

Tags: jaj skrzypionekkomunikat IORskrzypionkiszkodniki zbóż

Polecane

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu
Aktualności

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu

31 stycznia 2023
Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023
Aktualności

Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023

24 stycznia 2023
Next Post
Sporek polny Spergula arvensis

Sporek polny Spergula arvensis

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

lut 14
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

lut 15
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

lut 15
15 lutego 2023 @ 10:00 - 16 lutego 2023 @ 14:30

Konferencja Ochrony Roślin ‒ 63. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin ‒ PIB

mar 16
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

Pokaż kalendarz

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.