• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
24 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Jak poprawić przyswajanie azotu z RSM?

5 lutego 2025
Reading Time: 2 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Obowiązujący program azotanowy umożliwia rolnikom stosowanie nawozów azotowych już w lutym. Oczywiście, jeśli wystąpią odpowiednie warunki pogodowe. Na stronie internetowej Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej IMGW-PIB jest publikowany i aktualizowany każdego dnia wykaz powiatów, w których możliwe jest użycie nawozów. To już ostatni moment, by zweryfikować strategię nawożenia, zarówno tego stosowanego pod oziminy, jak i pod zasiewy upraw jarych.

Bardzo wielu rolników używa wysokoskoncentrowanych nawozów w formie wodnego roztworu saletrzano-mocznikowego. Ich popularność wynika przede wszystkim z możliwości wszechstronnego zastosowania. RSM zawiera w swym składzie wszystkie trzy formy azotu: amonową, azotanową i amidową. Służy do stosowania przedsiewnego i pogłównego. Wybór tej technologii może okazać się stosunkowo niedrogi i korzystny, szczególnie w okresach niedoboru wody w glebie. W takim przypadku, współczynnik wykorzystania azotu z nawozu jest trochę wyższy, od tradycyjnej granuli i wynosi od 55 do maksymalnie 70%. Chcąc poprawić efektywność nawożenia i zwiększyć wykorzystanie pierwiastka można zastosować prosty trik. Wystarczy RSM użyć łącznie z kwasami humusowymi. Taka aplikacja wydłuży dostępność zaaplikowanego azotu. Gleby, które charakteryzują się z wysoką zawartością kwasów próchnicowych w mniejszym stopniu narażone są na wymywanie i straty.

Zalety stosowania kwasów humusowych są nie do przecenienia. Poprawiają nie tylko właściwości fizyko-chemiczne, ale także i biologiczne gleby poprzez stymulację korzystnej aktywności mikrobiologicznej. Są produktem rozkładu resztek organicznych. Najefektywniej działające są te pozyskiwane z leonardytów. Aktywność kwasów z tego źródła jest kilkukrotnie wyższa niż tych powstałych w wyniku kompostowania lub pochodzących z obornika, czego przyczyną jest całkowity rozkład substancji organicznej. Leonardyt to produkt milionów lat rozkładu roślin bez dostępu powietrza. To główne i najbardziej wydajne źródło kwasów humusowych. A one determinują żyzność gleb. Podnoszą ją dzięki wysokiej pojemności wymiany kationowej, zawartości tlenu i ponadprzeciętnej pojemności wodnej. Zwiększając pojemność wodną i sorpcyjną gleb niwelują zagrożenie suszą, co z uwagi na cykliczne deficyty opadów jest wyjątkowo pożądane. Wspierają rozwój dobrej struktury i napowietrzają glebę. A jak wpływają na rośliny? Ryzogenetycznie – sprzyjają wzrostowi korzeniowemu i rozwojowi korzeni włośnikowych. Dzięki zwiększeniu przepuszczalności membrany korzeni roślin, poprawia się pobieranie składników odżywczych, w tym wiosennej dawki azotu.

Zobacz także

Technologie ochrony rzepaku przed chwastami – najnowsze trendy i zalecenia

Zagrożenia na plantacjach buraka cukrowego

Warto rozważyć włączenie produktów zawierających płynne kwasy humusowe do programu nawożenia. Szczególnie łącznego zastosowania z RSM. Lista korzyści wynikających z takiej aplikacji jest ogromna. Oprócz poprawy ilościowej i jakościowej plonów oraz żyzności stanowiska zastosowanie tego typu preparatów wzmaga działanie nawożenia mineralnego. Takim przykładem jest płynny ekstrakt z leoandrytu w produkcie Naturvital-Plus. Zawiera on, aż 21% naturalnych substancji humusowych, które natychmiast oddziałują na glebę i są dostępne dla roślin.

Łączna aplikacja RSM z kwasami humusowymi to przykład inteligentnego narzędzia, które w prosty i bezpieczny sposób, wydłuża dostępność azotu w glebie oraz ogranicza wymywanie tego pierwiastka, a co za tym idzie zwiększa wydajność nawożenia. Technologia ta wpisuje się w coraz bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące zastosowania nawozów azotowych. A dodatkowo poprawia żyzność gleby, aktywizuje kiełkowanie i rozwój czy też wiosenną regenerację systemu korzeniowego.

Autor: Anna Rogowska

Tags: kukurydzaNaturvital-PlusnawożenieRSM

Polecane

Technologie ochrony rzepaku przed chwastami – najnowsze trendy i zalecenia
Aktualności

Technologie ochrony rzepaku przed chwastami – najnowsze trendy i zalecenia

22 maja 2025
Zagrożenia na plantacjach buraka cukrowego
Aktualności

Zagrożenia na plantacjach buraka cukrowego

22 maja 2025
Next Post
Rolnictwo regeneracyjne – zasady, cele, wyzwania oraz ocena

Rolnictwo regeneracyjne – zasady, cele, wyzwania oraz ocena

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.