• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ZOBACZ ATLAS CHWASTÓW
2 lutego 2023
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Choroby zbóż – komunikat IOR 27.05.2021

28 maja 2021
Reading Time: 2 mins read
Fot. ACZ

Fot. ACZ

FacebookTwitterLinkedinWyślij

W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze zaobserwowano porażenie zbóż przez choroby, m.in. przez septoriozę, brunatną plamistość liści, rdzę i rynchosporiozę.

Pszenica ozima

Plantacje pszenicy ozimej porażone są przez septoriozę paskowaną liści pszenicy i brunatną plamistość liści w ilości 10%. Pierwsze objawy septoriozy występują w fazie krzewienia. Początkowo zmiany mają postać chlorotycznych, okrągławych plam z licznymi czarnymi punktami. Typowe plamy są owalne, brązowe lub  brunatne. W późniejszych fazach rozwojowych są ograniczone nerwami liścia, rozległe plamy doprowadzają do ich zasychania. Plamy układają się w charakterystyczne paski na powierzchni blaszek liściowych

Próg ekonomicznej szkodliwości dla septoriozy to:
– w fazie krzewienia – 30–50% liści z pierwszymi objawami porażenia lub 1% liści z owocnikami,
– w fazie strzelania w źdźbło – 10–20% porażonej powierzchni liścia podflagowego lub 1% liści z owocnikami,
– w fazie kłoszenia – 5–10% porażonej powierzchni liścia flagowego lub 1% liści z owocnikami.

Zobacz także

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu

Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023

Brunatna plamistość liści  początkowo występuje na dolnych liściach, a w miarę rozwoju roślin i wykształcania się kolejnych liści przenosi się wyżej. Powoduje zahamowanie wzrostu i przedwczesne zamieranie liści. Na liściach widoczne są owalne, brunatne plamy wielkości do 3 mm bez obwódki lub otoczone chlorotyczną obwódką. W czasie wegetacji plamy powiększają się. Gdy jest ich więcej, łączą się, powodując zamieranie liści. W centralnej części nekrozy czasami jest zauważalna mała, czarna plama z białym punktem w centralnej części. Porażone liście szybko żółkną.

Próg ekonomicznej szkodliwości dla brunatnej plamistości liści pszenicy to:
– w fazie krzewienia – 10–15% porażonych roślin z pierwszymi objawami porażenia,
– w fazie strzelania w źdźbło – 5% liści z pierwszymi objawami porażenia,
– w fazie kłoszenia – 5% liści z pierwszymi objawami porażenia.

Jęczmień

W jęczmieniu zaobserwowano pierwsze objawy rdzy jęczmienia –  porażenie do 10%. Na górnej stronie liści występują rozproszone, drobne, okrągłe, pomarańczowobrązowe uredinia (poduszeczki), otoczone chlorotyczną obwódką, które z czasem ciemnieją. Objawy porażenia mogą być widoczne również na dolnej stronie blaszki liściowej, źdźbłach, plewach i ościach. Silnie porażone liście zamierają.

Próg ekonomicznej szkodliwości to:
– w fazie krzewienia: 10–15% liści z pierwszymi objawami porażenia,
–  w fazie strzelania w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia.

Żyto

Plantacje żyta w 10 % porażone są przez rynchosporiozę zbóż. Na liściach widoczne są owalne lub soczewkowate, niekiedy nieregularne plamy początkowo niebieskozielone lub szarozielone, długości 1–2 cm, z czasem przybierające barwę jasnobrązową. W przypadku silnego porażenia plamy zlewają się ze sobą. Mogą one występować również na pochwach liściowych i ościach kłosków oraz ziarniakach jęczmienia.

Próg ekonomicznej szkodliwości rynchosporiozy to:
– w fazie krzewienia – 15–20% powierzchni liści z objawami choroby,
– w fazie strzelania w źdźbło – 15–20% powierzchni liści z objawami choroby.

Pszenżyto

Na pszenżycie zaobserwowano objawy porażenia przez rdzę żółtą – do 10%. Pierwsze objawy rdzy mogą występować jesienią lub wiosną w postaci chlorotycznych plam, na których widoczne są koncentrycznie ułożone żółte uredinia (poduszeczki). Porażone liście mogą zamierać. W późniejszym okresie wegetacji na wyższych liściach po górnej stronie blaszki liściowej oznaki choroby objawiają się w postaci długich żółtych pasów ułożonych między nerwami liści.

Próg ekonomicznej szkodliwości dla rdzy żółtej to:
– w fazie krzewienia – 30% roślin z pierwszymi objawami,
– w fazie strzelania w źdźbło – 10% porażonej powierzchni liścia podflagowego,
– w fazie kłoszenia – pierwsze objawy porażenia na liściu podflagowym lub flagowym.

Tags: brunatna plamistość liścichoroby zbóżkomunikat IORrdza jęczmieniardza żółtarynchosporioza zbóżseptorioza paskowana liści

Polecane

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu
Aktualności

Nowe odmiany rzepaku, gorczycy i lnu

31 stycznia 2023
Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023
Aktualności

Pszenżyto ozime TADEUS – konkurs Izydory 2023

24 stycznia 2023
Next Post
Informacje ze światowego rynku rzepaku – aktualizacja kwiecień 2021

Ceny rzepaku w umowach terminowych

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

lut 14
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

lut 15
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

lut 15
15 lutego 2023 @ 10:00 - 16 lutego 2023 @ 14:30

Konferencja Ochrony Roślin ‒ 63. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin ‒ PIB

mar 16
09:30 - 14:00

Konferencja „Wyzwania w uprawie rzepaku”

Pokaż kalendarz

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 e-agrotechnika.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.