• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
9 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Septorioza paskowana liści pszenicy – komunikat IOR 22.03.2023

22 marca 2023
Reading Time: 1 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje, iż obecna pogoda sprzyja nasileniu występowania chorób grzybowych w zbożach. Zagrożenie zwiększyło się szczególnie ze strony septoriozy paskowanej liści pszenicy (Septoria tritici), która występuje obecnie w bardzo dużym nasileniu na polach pszenicy ozimej, co zaobserwowano w Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze.

Objawy choroby na pszenicy

Pierwsze objawy choroby pojawiają się na liściach w fazie krzewienia. Początkowo zmiany mają postać chlorotycznych, okrągławych plam z nieco jaśniejszym środkiem oraz licznymi czarnymi punktami – piknidiami grzyba. Typowe plamy są owalne, brązowe lub brunatne. W późniejszych fazach rozwojowych ograniczają je nerwy liści – rozległe plamy doprowadzają do ich zasychania. Czarne piknidia grzyba grupują się wzdłuż nerwów. Plamy układają się w charakterystyczne paski na powierzchni blaszek liściowych.

Zobacz także

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

Wiosna to dla sadowników kluczowy okres

Źródło i rozwój infekcji

Zarodniki grzyba zimują w porażonych resztkach oraz samosiewach pszenicy. Źródłem infekcji pierwotnej są zarodniki workowe uwalniane z pseudotecjów lub zarodniki konidialne tworzące się w piknidiach.

Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby

Choroba rozwija się w temperaturze 20–25°C. Uwalnianiu zarodników workowych sprzyja duża wilgotność względna powietrza (deszcz, mgła, rosa). Piknidia tworzą się przy optymalnej wilgotności 85%. Zarodniki konidialne uwalniają się z pseudotecjów, gdy powierzchnia liści jest zwilżona przez około 30 minut. Rozwojowi grzyba sprzyjają uproszczona uprawa roli oraz częsty udział zbóż w płodozmianie.

Próg ekonomicznej szkodliwości

W fazie krzewienia pszenicy – 30–50% liści z pierwszymi objawami porażenia lub 1% liści z owocnikami,
w fazie strzelania w źdźbło – 10–20% porażonej powierzchni liścia podflagowego lub 1% liści z owocnikami,
w fazie kłoszenia – 5–10% porażonej powierzchni liścia flagowego lub 1% liści z owocnikami.

Źródło, zdjęcia: https://www.agrofagi.com.pl/

Tags: choroby zbóżkomunikat IORseptorioza paskowana pszenicy

Polecane

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy
Aktualności

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

8 maja 2025
Wiosna to dla sadowników kluczowy okres
Aktualności

Wiosna to dla sadowników kluczowy okres

8 maja 2025
Next Post
Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

Szkodniki w rzepaku – komunikat IOR – PIB

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.