• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
13 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Dlaczego warto uprawiać jęczmień ozimy

4 lipca 2023
Reading Time: 1 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Powierzchnia upraw jęczmienia ozimego w Polsce z roku na rok wzrasta. W sezonie 2021/22 wynosiła prawie 300 tysięcy hektarów. Powrót do tej uprawy jest spowodowany coraz lepszą jakością odmian wpisywanych do Krajowego Rejestru COBORU. Nowe odmiany jęczmienia charakteryzują się niezawodnością w plonowaniu oraz dobrą mrozoodpornością.

Jęczmień ozimy jest to gatunek, który ma najkrótszy okres wegetacji ze wszystkich zbóż. Dlatego też jest bardzo dobrym przedplonem dla rzepaku ozimego. Sprawdza się przede wszystkim na lżejszych glebach przy niezbyt wygórowanych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Oprócz tego jęczmień jest odporny na suszę wiosenną i nie ma dużych wymagań wodnych.

Jęczmień ozimy podobnie jak pszenica posiada wysoki potencjał plonotwórczy. Plony jęczmienia szacowane są na poziomie 95 dt/ha – niższe od plonów pszenicy, ale wyższe niż pszenżyta ozimego i żyta. Wybierając odpowiednie odmiany takie, które wysoko plonują można dodatkowo zwiększyć plon. Różnice między odmianami potrafią sięgać nawet jednej tony.

Zobacz także

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

Tags: jęczmiń ozimypłodozmianprzedplon rzepakuSaaten-Union

Polecane

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne
Aktualności

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

11 maja 2025
Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy
Aktualności

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

8 maja 2025
Next Post
Dlaczego zależy nam na jak najwyższej strawności włókna w kiszonce z kukurydzy?

Dlaczego zależy nam na jak najwyższej strawności włókna w kiszonce z kukurydzy?

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.