• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
11 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Wszechstronny rzepak

22 maja 2020
Reading Time: 1 mins read
Fot. Rapool

Fot. Rapool

FacebookTwitterLinkedinWyślij

Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin oleistych uprawianych w Polsce. Z powierzchni jednego hektara rzepaku można otrzymać 1600 litrów oleju, który zaliczany jest do najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Posiada szereg cennych składników, które wpływają na jego właściwości prozdrowotne.

 

Zobacz także

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

Do najważniejszych składników oleju rzepakowego, zaliczamy:
– nienasycone kwasy tłuszczowe – w porównaniu do innych tłuszczów roślinnych olej rzepakowy charakteryzuje się najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład oleju wchodzą: kwas linolowy (omega-6), kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas oleinowy,
– prowitaminę A– czyli beta-karoten, który wpływa na wzrok, zdrowie skóry oraz kondycję błon śluzowych,
– witaminę E – nazywaną również „witaminą młodości”, działa antyoksydacyjnie,
– witaminę K– bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz w metabolizmie kości,
– sterole roślinne – substancje, które wpływają na obniżenie cholesterolu LDL w organizmie.

 

 

Z aktualnie uprawianych odmian rzepaku otrzymujemy olej o następującym składzie tłuszczowym:
kwas oleinowy: 56-68%
kwas linolowy: 18-22%
kwas linolenowy: 10-13%
kwasy palmitynowy i stearynowy: 4-6%
kwas eikozenowy: 1-2%
kwas erukowy: 0-2%

Poza kuchnią olej rzepakowy wykorzystywany jest również w kosmetyce oraz podczas domowych porządków. Biosurfaktyna z rzepaku jest ekologiczną substancją powierzchniowo-czynną, która umożliwia czyszczenie i sprzątanie bez detergentów.

 

Tags: olejpolecanerzepakwszechstronny rzepak

Polecane

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne
Aktualności

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

11 maja 2025
Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy
Aktualności

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

8 maja 2025
Next Post
Preferencyjne kredyty obrotowe z gwarancją spłaty

Preferencyjne kredyty obrotowe z gwarancją spłaty

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.