Pogłębiające się zmiany klimatycznej są efektem rosnącej emisji CO2 i innych gazów cieplarnianych do atmosfery. Do nasilania się efektu cieplarnianego w znacznym stopniu przyczynia się także rolnictwo. Aby chronić środowisko, niezbędne jest monitorowanie i redukowanie emisji gazów cieplarnianych w każdym gospodarstwie. Jakie są najważniejsze zasady zrównoważonego rolnictwa?
Jak monitorować emisję CO2 w gospodarstwie?
Aby skutecznie ograniczyć emisję CO2 i innych gazów cieplarnianych w gospodarstwie, niezbędne jest określenie elementów produkcji rolnej mających największy wpływ na środowisko. W szacowaniu emisyjności dla produkcji roślinnej, mleczarskiej, drobiarskiej, trzody i bydła opasowego pomóc mogą specjalne kalkulatory, takie jak: https://agronomist.pl/narzedzia/kalkulator-emisji-co2. Pozwalają one wyliczyć całkowity ślad węglowy gospodarstwa w danym okresie oraz sprawdzić, jaki udział mają w nim poszczególne elementy produkcji. Dzięki temu rolnicy mogą opracować skuteczne działania niezbędne do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych w ich gospodarstwach.
Najważniejsze źródła gazów cieplarniach w rolnictwie
Do głównych gazów cieplarnianych generowanych przez sektor rolniczy należą: podtlenek azotu (N2O), metan (CH4) oraz dwutlenek węgla (CO2). Emisja tych gazów wiąże się zarówno z zabiegami agrotechnicznymi wykonywanymi na polach uprawnych, jak i chowem zwierząt gospodarskich. Gazy cieplarniane powstają m.in. na skutek stosowania pestycydów, nawozów sztucznych i naturalnych, spalania paliw czy też zabiegów agrotechnicznych wpływających na zmiany w glebie. Źródłem metanu w dużej mierze są odchody zwierząt.
Jak obniżyć emisję CO2 w gospodarstwie?
Obniżenie emisji CO2 i innych gazów cieplarnianych w gospodarstwie to jeden z najważniejszych elementów zrównoważonego rolnictwa. Rolnicy, którym zależy na gospodarowaniu w sposób przyjazny dla środowiska, powinni zacząć od wprowadzenia zmian w elementach produkcji generujących największy ślad węglowy.
W ograniczeniu emisji CO2 pomóc mogą zmiany w nawożeniu, np. ograniczenie nawożenia azotowego lub nawożenie precyzyjne, dokładnie dopasowane do potrzeb roślin uprawnych. Wskazane jest także wdrażanie praktyk korzystnie wpływających na glebę (m.in. sadzenia międzyplonów, stosowania płodozmianu) lub stosowanie specjalnych metod uprawy (np. uprawy bezorkowej).
Równie ważne są zmiany w produkcji zwierzęcej. Korzystne może być podawanie zwierzętom dodatków paszowych zmniejszających wydalanie metanu. Rolnicy powinni dążyć ponadto do ograniczenia zużycia wody w gospodarstwach, np. poprzez precyzyjne nawadnianie upraw i wykorzystywanie wody deszczowej.
Bibliografia:1. Weisbrod J., Dobre praktyki redukcji gazów cieplarnianych w produkcji rolnej, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie 2023.
- https://rolnictwozrownowazone.pl/rolnictwo-zrownowazone/co-to-jest-rolnictwo-zrownowazone/