• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
22 grudnia 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Wzrost znaczenia chorób bakteryjnych w uprawach soi

18 listopada 2025
Reading Time: 2 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Zobacz także

Czy nadal warto uprawiać kukurydzę?

Czy kampania kukurydziana zakończy się w tym roku?

Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu, informuje że w sezonie 2025 na plantacjach soi w kilku województwach – wielkopolskim, zachodniopomorskim, warmińsko mazurskim, kujawsko pomorskim i dolnośląskim – potwierdzono obecność bakterii z rodzaju Pantoea, ze szczególnym uwzględnieniem Pantoea agglomerans oraz Pantoea ananatis. Są to oportunistyczne patogeny roślin, które w sprzyjających warunkach mogą wywoływać choroby prowadzące do znacznych strat w plonach oraz obniżenia jakości roślin.

    Pantoea agglomerans została niedawno zidentyfikowana jako coraz bardziej istotny patogen soi w Polsce. W 2025 roku wyizolowano ją zarówno z części nadziemnych roślin, jak i z nasion. Infekcje objawiają się nieregularnymi, ciemnymi plamami na liściach i łodygach, często z żółtopigmentowymi otoczkami. Choroba osłabia kondycję roślin i negatywnie wpływa na wielkość plonów. Podobne symptomy odnotowano w roku 2024 na terenie Ukrainy, gdzie choroba ta miała charakter epidemiczny co znacznie obniżyło plony.

Pantoea ananatis występuje na liściach i pędach soi w Polsce, powodując brunatne plamy otoczone żółtą obwódką, nekrozy oraz obumieranie tkanek, co przyczynia się do pogorszenia jakości roślin i obniżenia plonów. Rozwojowi choroby sprzyjają wysoka wilgotność, odpowiednia temperatura powietrza oraz uszkodzenia mechaniczne tkanek roślinnych.

W próbkach nasion soi wykryto również Pseudomonas viridiflava – bakterię powodującą plamistość i nekrozy liści, które osłabiają rośliny i mogą prowadzić do spadku plonów. Choć dotychczasowe dowody na obecność P. viridiflava w infekcjach nasion soi są ograniczone, ze względu na szeroki zakres gospodarzy tej bakterii oraz jej zdolność do przetrwania na nasionach różnych gatunków roślin istnieje uzasadnione prawdopodobieństwo jej występowania również w materiale siewnym. Z tego powodu konieczne jest monitorowanie obecności tego patogena. Pseudomonas viridiflava jest znanym patogenem porażającym partie nadziemne roślin soi, a jej potencjalna obecność w nasionach wymaga szczególnej uwagi i systematycznego monitoringu, zwłaszcza przed wysiewem w kolejnym sezonie wegetacyjnym.

W celu minimalizacji strat zaleca się regularne monitorowanie plantacji soi pod kątem objawów chorobowych, unikanie uszkodzeń mechanicznych podczas pielęgnacji i zbioru, pobieranie próbek do diagnostyki laboratoryjnej, stosowanie rotacji upraw oraz – przede wszystkim – używanie zdrowego materiału siewnego i wdrażanie środków ochrony roślin zgodnie z aktualnymi zaleceniami. Wczesna identyfikacja symptomów i szybka reakcja są kluczowe dla ograniczenia rozprzestrzeniania się patogenów oraz ochrony wielkości i jakości plonów.

Warto zaznaczyć, że bieżący rok sprzyjał także występowaniu patogenicznych grzybów zarówno na roślinach, jak i na nasionach soi, co doprowadziło do istotnych strat. W uprawach obserwowano m.in. fuzariozy, mączniaka rzekomego (Peronospora manshurica), septoriozę (sprawca Septoria glycines), chwościka soi (sprawca Cercospora sojina) oraz purpurową cerkosporiozę (sprawca Cercospora kikuchii). Na nasionach najczęściej izolowano grzyby z rodzaju Phomopsis.

W Klinice Chorób Roślin IOR-PIB prowadzone są badania diagnostyczne próbek roślin soi, które w ostatnich latach analizowane są w coraz większej liczbie. Systematycznie monitorujemy pojawiające się objawy chorobowe i nowe patogeny, ponieważ dynamiczny wzrost powierzchni uprawy soi w Polsce może sprzyjać rozprzestrzenianiu się zarówno znanych, jak i nowych chorób roślin. Objawy chorobowe soi są często niespecyficzne i mogą być mylone z innymi schorzeniami lub uszkodzeniami środowiskowymi, dlatego koniecznym jest prowadzenie badań specjalistycznych pod kątem wybranych patogenów. Zapewniając precyzyjną diagnostykę i skuteczne działania profilaktyczne oraz ochronne zachęcamy rolników i hodowców do regularnego badania materiału roślinnego, w tym nasion, w celu wczesnego wykrycia potencjalnych zagrożeń i skutecznej ochrony plonów soi.

Źródło: agrofagi.com.pl

Tags: choroby bakteryjnechoroby soiIORsoja

Polecane

Czy nadal warto uprawiać kukurydzę?
Aktualności

Czy nadal warto uprawiać kukurydzę?

21 grudnia 2025
Czy kampania kukurydziana zakończy się w tym roku?
Aktualności

Czy kampania kukurydziana zakończy się w tym roku?

10 grudnia 2025
Next Post
Agrotech 2026 pełen nowości od czołowych marek

Agrotech 2026 pełen nowości od czołowych marek

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

Powiadomienie
Brak nadchodzących wydarzenia.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.