Wybór dobrej odmiany rzepaku, spośród dostępnych na rynku, może stanowić duży problem dla producentów. Wiele firm poleca swoje produkty używając różnych argumentów. Wybór odmiany w bardzo dużym stopniu wpływa na efekty produkcyjne i ekonomiczne uprawy rzepaku. Dlatego, zanim podejmie się decyzje o zakupie odmiany warto zwrócić uwagę, m.in. na jej odporności na choroby. Siew odmian odpornych pozwala na obniżenie kosztów ochrony roślin, a w niektórych przypadkach to jedyny sposób pozbycia się z plantacji patogena, np. kiły kapusty.
Chemiczna ochrona roślin wymaga dużych nakładów finansowych, dlatego problemy związane z występowaniem agrofagów należy rozwiązywać za pomocą innych metod ich ograniczania. Jedną z ważniejszych jest metoda agrotechniczna opierająca się przede wszystkim na stosowaniu płodozmianu oraz uprawie roli z użyciem pługa i agregatów uprawowych. Duże znaczenie ma też postęp hodowlany umożliwiający uzyskanie odmian charakteryzujących się zwiększoną odpornością na porażenie przez patogeny. Odmiany odporne odgrywają ważną rolę w ograniczaniu występowania chorób. Zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin przed przystąpieniem do walki chemicznej należy uwzględnić wszelkie znane niechemiczne metody zapobiegania patogenom. Ważnym aspektem przeciwdziałania obecności i rozwojowi sprawców chorób w uprawie roślin jest wykorzystywanie ich odporności na porażenie przez patogeny. Cecha ta, uwarunkowana genetycznie, występuje praktycznie we wszystkich uprawianych gatunkach roślin rolniczych. W zależności od odmiany może być różna i dotyczyć kilku chorób. Uprawiając odmiany odporne, wykorzystujemy naturalne procesy samoregulacji. To jedna z najlepszych niechemicznych metod walki z chorobami.
Główne wyzwania w hodowli rzepaku, zmierzają do uzyskania odmian, które będą mogły sprostać obecnym zagrożeniom w uprawie. Bardzo dużym wyzwaniem jest poszukiwanie odporności na najczęściej pojawiające się choroby. W wyniku prac hodowlanych prowadzonych od wielu lat w firmie Rapool, udało się uzyskać odmiany odporne lub wykazujące podwyższoną odporność na jeden lub kilka gatunków grzybów powodujących choroby, m.in. suchą zgniliznę kapustnych, kiłę kapustnych oraz wirusa żółtaczki rzepy.
W gospodarstwach produkcyjnych, towarowych zainteresowanie uprawą odmian odpornych jest coraz większe. Siew takich odmian, jako sposób walki z agrofagami, i połączenie tej metody ograniczania chorób np. z metodą chemiczną (zaprawianie, opryskiwanie) przynosi wymierne efekty ekonomiczne. Odmiany Rapool sprawdzają się na polach produkcyjnych w wielu rejonach kraju, czego dowodem są opinie rolników:
Pan Bartek Przyborowski, pow. kolneński, powierzchnia gospodarstwa 110 ha
„Na naszym terenie dużym zagrożeniem w uprawie rzepaku jest kiła kapustnych. Aby móc pokonać ten problem wysiewam odmiany o podwyższonej odporności. Uprawiam odmiany MENDEL, MENDELSON, MENTOR. W ostatnim sezonie wysiałem również odmianę CROTORA. Uprawiam odmiany Rapool, bo sprawdzają się w naszych stronach.”
Pan Stefan Maruszczak (prowadzi gospodarstwo z synem Michałem), powierzchnia gospodarstwa 120 ha
„Na naszych terenach występują głównie gleby mozaikowe, na których doskonale sprawdza się odmiana ATORA, która bardzo dobrze plonuje i jest odporna na okresowe susze. W gospodarstwie wysiewamy również inne odmiany z hodowli Rapool, takie jak: DUKE i PRINCE – odporne na wirusa żółtaczki rzepy (TuYV).”
Pan Leszek Ossowski, pow. lidzbarski, powierzchnia gospodarstwa 110 ha
„ W moim gospodarstwie występują gleby mozaikowe, głównie IV klasy. Swoją przygodę z uprawą rzepaku rozpocząłem od siewu odmian mieszańcowych VISBY i SHERPA. Dzisiaj na moich polach dominuje ATORA. Jest ona bardzo stabilna i wierna w plonowaniu.”
Pan Wiesław Prus, pow. kętrzyński, powierzchnia gospodarstwa 250 ha
„Moje gospodarstwo ukierunkowane jest na produkcję roślinną. Przed kilkoma laty pojawił się problem z kiłą kapustnych. Od tego czasu wysiewam odmiany Rapool. W obecnym sezonie wysiałem odmianę CROME. Jest ona bardzo obiecująca, mam mocne łodygi. Ostatnie majowe śnieżyce, które nawiedziły moje gospodarstwo nie spowodowały „położenia” łanu jak miało to miejsce w przypadku innych odmian.”
Pan Łukasz Żak, Nowa Wieś, powierzchnia gospodarstwa 300 ha
„Moje gospodarstwo specjalizuje się w hodowli krów mlecznych i produkcji roślinnej. Rzepak z hodowli Rapool uprawiam już od kilku sezonów. W tym roku na polach zasiane jest 20 ha nowej odmiany DUKE. Plantacja bardzo dobrze się zapowiada, rośliny charakteryzują się mocnym pokrojem i dużą liczbą rozgałęzień bocznych.”
Pan Mariusz Szałaj, pow. lidzbarski, powierzchnia uprawy rzepaku 120 ha
„Prowadzę produkcję roślinną. Uprawiam bobik i pszenicę oraz 120 ha rzepaku. Obecnie wysiane odmiany to: ATORA, MERCEDES, DUKE. W bieżącym sezonie po raz pierwszy testuję nową odmianę DUKE, która zapowiada się bardzo dobrze. Odmiany Rapool sieję od ponad 10 lat i nigdy mnie nie zawiodły, dlatego polecam je moim kolegom.”
Pan Mariusz i Darek Kisiel, gmina Pieniężno, powierzchnia gospodarstwa 350 ha
„W naszym gospodarstwie rzepak wysiewamy na 120 ha. Od kilku lat siejemy sprawdzone odmiany MERCEDES, PRINCE i POPULAR z firmy Rapool. Od ubiegłego roku wysiewamy również odmianę DUKE, także z firmy Rapool.