Nie lubisz miodu? Uciekasz przed zbliżającą się pszczołą? Boisz się reakcji alergicznej po jej ukąszeniu? Mimo wszystko jesteś uzależniony od pszczół, bo bez nich nie zjesz bułeczki z dżemem malinowym popijanej poranną kawą lub herbatą z cytryną.
Od 8 sierpnia 2013 roku corocznie obchodzony jest Wielki Dzień Pszczół, więc przypomnijmy chociaż przy tej okazji, co o nich wiemy. Pszczoły to owady błonkoskrzydłe. Do pszczół zalicza się ok. 20 tys. gatunków, w większości prowadzących samotniczy tryb życia, ale również takich, które wytworzyły skomplikowane struktury społeczne. Pszczoły żyją na Ziemi od ponad 50 milionów lat. Są odpowiedzialne za zapylanie ok. 70% gatunków roślin uprawnych na świecie, zapewniają lepszą jakość owoców i warzyw i podnoszą wydajność upraw, a niektóre gatunki bez pracy pszczół w ogóle nie owocują. Wyginięcie pszczół miałoby trudne do oszacowania konsekwencje dla ludzi i środowiska przyrodniczego Ziemi.
Proces ten jednak trwa, a odpowiada za niego zespół masowego ginięcia pszczoły miodnej. Objawia się on nagłym zmniejszeniem wielkości kolonii, gdyż pszczoły robotnice wylatujące z ula nie wracają do niego, co skutkuje wyginięciem również kolejnego pokolenia. Najprawdopodobniej wpływają na to pestycydy, wywołujące zmiany w systemie nerwowym pszczół. Przede wszystkim chodzi o pogorszenie pamięci owadów i ich poczucia kierunku. W konsekwencji pszczoły wylatujące po nektar i pyłek, nie są już w stanie powrócić do swoich uli.
Pomijając wpływ pestycydów ogromnym problemem dla dzikich pszczół są uprawy monokulturowe. Brak miedz, zadrzewień śródpolnych i starych drzew powoduje, że brakuje kryjówek i miejsc do założenia gniazda. Ponadto zmniejsza się bioróżnorodność rolnictwa i coraz mniej jest miejsc, gdzie mogą rosnąć różne gatunki rośliny nektarujących.
Ochrona owadów zapylających jest ważnym elementem działań na rzecz zachowania równowagi ekosystemu i utrzymania wydajności produkcji żywności. Nieustannie włącza się w nią Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, troszcząca się o pszczoły, a nawet opiekująca się własnymi ulami lub pasiekami. Przede wszystkim pracownicy Inspekcji ciągle przypominają o stosowaniu odpowiednio dobranych środków ochrony roślin oraz właściwym przeprowadzaniu oprysków. Apelujemy zatem o rozsądne, bezpieczne i zgodne z instrukcją stosowanie środków ochrony roślin, najlepiej oparte o preparaty o działaniu selektywnym, bezpieczne dla owadów zapylających i pożytecznej entomofauny.
Źródło: piorin.gov.pl.