Od kilku lat 20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Został on ustanowiony rezolucją Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych – na wniosek Słowenii. Bo właśnie 20 maja 1734 r. urodził się Anton Janša – słoweński pszczelarz i malarz, uznawany za pioniera nowoczesnego pszczelarstwa.
To ogólnoświatowe święto jest doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia pszczół i innych owadów zapylających dla środowiska, rolnictwa i człowieka. W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna. Pszczoły są ważne dla przyrody i dla każdego z nas. Odpowiadają za zapylanie wielu gatunków roślin – między innymi tych, które są pożywieniem zarówno dla nas, jak i dla wielu innych gatunków zwierząt. Zapylają też rośliny użytkowane do innych celów – ozdobnych, leczniczych, kosmetycznych i tekstylnych. Dzięki zapylaczom możliwe jest utrzymywanie bioróżnorodności w środowisku. Szacuje się, że ok. 80% roślin kwiatowych na świecie jest zapylanych przez owady. Duża część z nich to gatunki uprawne lub pozyskiwane przez człowieka z naturalnego środowiska. Rośliny zapylane przez pszczoły, trzmiele czy inne owady wydają znacznie większe plony, które także jakościowo przewyższają to co wyrasta bez pośrednictwa zapylaczy. Duże zbiory dobrych jakościowo owoców, warzyw czy nasion rzepaku to odpowiedź na oczekiwania producentów rolnych, a pośrednio – konsumenta.
Podczas Światowego Dnia Pszczół należy również wspomnieć o miodzie – wspaniałym produkcie wytwarzanym przez pszczoły, który posiada nie tylko walory smakowe, ale też i zdrowotne. Miód rzepakowy należy do miodów wiosennych, pozyskiwany w okresie kwitnienia rzepaku. Jest on bardzo popularny w naszym kraju.
Miód rzepakowy wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych:
– wzmacnia układ odpornościowy, polecany w stanach wyczerpania organizmu;
– w chorobach serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych – wzmacnia serce i siłę jego skurczu, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie tętnicze krwi;
– właściwości detoksykacyjne – wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu;
– usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego;
– wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych – łagodzi objawy kaszlu, infekcje nosa, gardła i oskrzeli;
– pomocnicze w stanach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej;
– pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka;
– w kosmetyce – składnik maseczek, kremów (działanie wygładzające);
– przyspiesza gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem;
– niewielkie antybiotyczne.
Na łamach naszego portalu pisaliśmy wcześniej o rzepaku jako roślinie miododajnej.
http://akademiarzepaku.pl/aktualnosci/rzepak-roslina-miododajna/
Przypominamy że podczas stosowania środków ochrony roślin, szczególnie w okresie kwitnienia rzepaku należy pamiętać o owadach zapylających. Zastosowanie chemicznej ochrony roślin powinno być poprzedzone działaniami monitoringowymi w uprawie.
Przypominamy również zasady stosowania środków ochrony roślin:
– zabiegi środkami ochrony roślin muszą być wykonywane tylko późnym wieczorem, po zakończeniu oblotu przez owady zapylające,
– w okresie kwitnienia chwastów nie wolno stosować herbicydów,
– stosując środki ochrony roślin należy postępować zgodnie z instrukcją stosowania zawartą w etykiecie produktu (etykieta jest dołączona do każdego opakowania),
– stosować tylko oryginalne produkty,
– zachować strefy ochronne (20 m od pasieki),
– unikać nakładania cieczy na tej samej powierzchni,
– stosować środki ochrony po przekroczeniu progów ekonomicznej szkodliwości agrofagów,
– dostosować ciśnienie i prędkość jazdy do warunków pogodowych,
– stosować środki selektywne,
– przestrzegać okresów prewencji.