• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
31 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Ochrona

Sucha zgnilizna na rzepaku

3 lutego 2020
Reading Time: 1 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Na początku marca na roślinach rzepaku zaobserwowano pojedyncze ogniska suchej zgnilizny kapustnych.

Objawy suchej zgnilizny na liściach i łodygach to jasnobrązowe lub beżowe owalne plamy z czarnymi kropki, niekiedy z chlorotyczną lub brunatną obwódką. Na szyjce korzeniowej ciemnobrunatne plamy, które stopniowo się pogłębiają, korkowacieją i murszeją, w okresie dojrzewania dochodzi w tym miejscu do wyłamywania się łodyg.

Źródło i rozwój infekcji

Zobacz także

Informacje ze światowego rynku rzepaku – maj 2025 r.

Ostatni krok do wysokiego plonu – azot na zieloną łuszczynę

Źródłem infekcji są resztki pożniwne, na których tworzą się owocniki, a te są rozsiewane przez wiatr na duże odległości i infekują liście. Na porażonych tkankach patogen tworzy małe, czarne owocniki z zarodnikami konidialnymi) rozprzestrzenianymi na niewielką odległość i powodującymi wtórne infekcje. Grzyb po porażeniu liścia przerasta jego tkanki, następnie ogonek liściowy i wrasta do podstawy pędu. Źródłem porażenia mogą być również nasiona, samosiewy i chwasty z rodziny kapustowatych.

Szkodliwość

Porażone liście mają utrudnione procesy asymilacji i są źródłem choroby dla innych organów. Zainfekowanie szyjki korzeniowej prowadzi do zakłóceń w przewodzeniu substancji pokarmowych i wody, zwiększa skłonność do wylegania, a także wpływa na znaczące obniżenie wielkości i jakości uzyskanego plonu.

Próg ekonomicznej szkodliwości

Wiosną 10 (15)% roślin z pierwszymi objawami.

Metody i terminy zwalczania

Ograniczaniu występowania choroby sprzyjają właściwa agrotechnika (prawidłowe zmianowanie, dokładne i głębokie przyoranie resztek pożniwnych), izolacja przestrzenna, prawidłowa gęstość siewu, racjonalne nawożenie, ochrona roślin przed uszkodzeniem oraz zwalczanie szkodników. Istnieje możliwość doboru odmian o podwyższonej odporności oraz zwalczania patogena za pomocą fungicydów. Zabieg wiosenny należy wykonać w momencie ruszenia wegetacji.

Polecane

Ceny rzepaku w umowach terminowych – 16.11.2022
Aktualności

Informacje ze światowego rynku rzepaku – maj 2025 r.

30 maja 2025
Ostatni krok do wysokiego plonu – azot na zieloną łuszczynę
Aktualności

Ostatni krok do wysokiego plonu – azot na zieloną łuszczynę

28 maja 2025
Next Post
Zasady stosowania środków ochrony roślin

Zasady stosowania środków ochrony roślin

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.