Rzepak może być porażany przez grzyby chorobotwórcze, organizmy grzybopodobne, pierwotniaki, wirusy, bakterie i fitoplazmy. Choroby powodują średnio od 15% do 20% strat w plonie. Do najważniejszych chorób występujących jesienią na rzepaku należą: sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych, a niekiedy też zgorzel siewek, szara pleśń oraz lokalnie kiła kapusty. Jednak najgroźniejsza dla rzepaku jesienią jest sucha zgnilizna kapustnych.
Sucha zgnilizna kapustnych jest powodowana przez dwa gatunki grzybów: Leptosphaeria maculans i L. biglobosa (st. konidialne Phoma lingam). Źródłem infekcji są głównie niezniszczone resztki pożniwne z poprzedniego sezonu, na których tworzą się owocniki. W miejscu zakażenia na liściach powstaje jasna, sucha plama z ciemnymi skupiskami zarodników konidialnych, które rozprzestrzeniają się na kolejne liście i łodygi. Po skiełkowaniu zarodnika grzybnia przerasta tkanki liścia, ogonek liściowy, a następnie szyjkę korzeniową. Źródłem porażenia mogą być również nasiona, samosiewy i chwasty z rodziny kapustowatych.
Objawy na liściach: jasnobrązowe lub beżowe owalne plamy z piknidiami (czarne kropki) na powierzchni, niekiedy z chlorotyczną obwódką.
Objawy na łodydze – rozległe, jasnobrunatne plamy z piknidiami na powierzchni, często z brunatną obwódką.
Objawy na szyjce korzeniowej: ciemnobrunatne plamy, które stopniowo się pogłębiają, korkowacieją i murszeją, w okresie dojrzewania dochodzi w tym miejscu do wyłamywania się łodyg.
Nasilenie suchej zgnilizny kapustnych wzrasta w warunkach dużej wilgotności i umiarkowanej temperatury, w przypadku nieprawidłowego zmianowania, na odmianach o mniejszej odporności, przy dużej gęstości siewu.
Ograniczaniu występowania choroby sprzyjają właściwa agrotechnika (prawidłowe zmianowanie, dokładne i głębokie przyoranie resztek pożniwnych), izolacja przestrzenna, dobór odmian o podwyższonej odporności, prawidłowa gęstość siewu, racjonalne nawożenie, ochrona roślin przed uszkodzeniem oraz zwalczanie szkodników.
Próg ekonomicznej szkodliwości jesienią to 15 (20)% roślin z pierwszymi objawami choroby.
Czym i kiedy zwalczać suchą zgniliznę kapustnych? Porada eksperta – poniżej.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=39&v=ZkVze7gmM0A&feature=emb_logo