• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
1 czerwca 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Rzepak. Nie tylko plenność i zimotrwałość…

19 czerwca 2024
Reading Time: 2 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Główne cechy rzepaku ozimego, które weryfikowane są przed zakupem materiału siewnego to wciąż zimotrwałość oraz wysokie i stabilne plonowanie. Bez wątpienia to najistotniejsze właściwości. Determinują końcowy wynik produkcyjny i rentowność uprawy. Wskutek wzrastających wymagań jakościowych rynku, zmiennych warunków pogodowych oraz wysokich cen środków produkcji, warto przeanalizować także inne parametry, by maksymalnie zwiększyć dochodowość produkcji.

Jednym z nich jest stopień zaolejenia. Jest to cecha odmianowa. Należy pamiętać, iż nie wszystkie odmiany o wysokim potencjale plonowania charakteryzują się również wysokim zaolejeniem. Zawartość tłuszczu w nasionach rzepaku jest niezależna od wielkości plonu nasion. Ważny jest plon oleju, który jest iloczynem plonu nasion i procentowej zawartości tłuszczu. Zatem korzystnie jest wybrać odmianę charakteryzującą się plennością i wysoką zawartością tłuszczu w nasionach. To najprostsza droga do podniesienia opłacalności produkcji. Za nasiona o wyższej zawartości oleju uzyskuje się wyższą cenę. Wyższe zaolejenie to większy zysk.

Istotna jest także zdrowotność łanu. Zwalczanie chorób to jeden z ważniejszych aspektów agrotechniki rzepaku. Na rynku dostępne są odmiany odporne na wybrane jednostki chorobowe. Zdrowa plantacja, czysta, wolna od patogenów wyda wyższy plon.

Zobacz także

Informacje ze światowego rynku rzepaku – maj 2025 r.

Numer 1 w jesiennej technologii herbicydowej zniknie z rynku?

Jedną z groźniejszych chorób w tej uprawie jest sucha zgnilizna kapustnych. Poraża rzepak przez cały okres wegetacji. Zapobieganie polega głównie na zaprawianiu nasion oraz stosowaniu chemicznej ochrony roślin. Można również zdecydować się na uprawę odmian tolerancyjnych na tę chorobę. W ofercie dostępne są odmiany, które zawierają gen odporności  na grzyb z rodzaju Leptospheria maculans, będący sprawcą suchej zgnilizny kapustnych.

Do uprawy warto wybrać odmiany odporne też na wirusa żółtaczki rzepy. To patogen przenoszony przez mszyce. Jego obecność powoduje znaczną obniżkę plonu nasion i ich jakości, zwłaszcza zaolejenia. Jedynym skutecznym narzędziem w walce z tą chorobą jest profilaktyka, która polega na zwalczaniu mszyc oraz wyborze odmian posiadających tolerancję na tę chorobę.

Przykładem odmiany o podwyższonej zdrowotności łanu, która posiada bardzo dobrą kombinację cech odporności na kluczowe choroby rzepaku jest Janosh. Charakteryzuje się wysoką zdrowotnością, nie tylko w stosunku do suchej zgnilizny kapustnych i wirusa żółtaczki rzepy, ale także i zgnilizny twardzikowej oraz wertycyliozy. Cechuje się wysokim potencjałem plonowania potwierdzonym wynikami COBORU oraz bardzo wysokim plonem tłuszczu. Zawartość tłuszczu surowego przy wilgotności nasion 9% – wynosi 43,8% (badania rejestrowe COBORU 2023 r.).

Zdrowotność połączona ze stabilnym plonowaniem i wysoką zawartością tłuszczu w nasionach to droga do sukcesu w uprawie rzepaku. Dobre cechy jakościowe plonu zależą od wielu różnych czynników, przede wszystkim od warunków klimatyczno-glebowych, poziomu agrotechniki oraz genetyki. Przed podjęciem decyzji dotyczącej wyboru odpowiedniej odmiany do uprawy należy zastanowić się, które parametry są dla nas najważniejsze oraz z jakiego typu problemami mamy najczęściej do czynienia w naszym gospodarstwie. Warto jednak wybierać odmiany plenne o wysokiej zawartości tłuszczu w nasionach i podwyższonej zdrowotności. To zapewni wyższą rentowność  produkcji.

Autor: Anna Rogowska

Tags: nasionaodmiana Janoshodmianyrzepakzaolejenie

Polecane

Ceny rzepaku w umowach terminowych – 16.11.2022
Aktualności

Informacje ze światowego rynku rzepaku – maj 2025 r.

30 maja 2025
Numer 1 w jesiennej technologii herbicydowej zniknie z rynku?
Aktualności

Numer 1 w jesiennej technologii herbicydowej zniknie z rynku?

29 maja 2025
Next Post
Dni Pola INNVIGO – liczy się wiedza i praktyka

Dni Pola INNVIGO – liczy się wiedza i praktyka

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.