Jednym z czynników produkcji, który ma wpływ na plonowania roślin jest odczyn gleby, czyli stopień jej zakwaszenia. Rośliny uprawne plonują najlepiej, gdy rosną w glebie o optymalnym lub tolerowanym przez nie zakresie odczynu. Wrażliwość roślin uprawnych na odczyn jest zróżnicowana. Miernikiem odczynu jest wartość pH, która ma duży wpływ na środowisko życia roślin, tj. glebę. Decyduje o tym, co w niej żyje (mikroorganizmy, bakterie, grzyby), po rośliny uprawne – optymalne pH dla rozwoju pożytecznych mikroorganizmów to obojętne do zasadowego. Odczyn wpływa na toksyczność niektórych pierwiastków, np. glinu, który przy pH poniżej 5,5 może być szkodliwy dla rozwoju roślin (glin ogranicza rozwój systemu korzeniowego). Wpływa również na magazynowanie w glebie składników pokarmowych. Odczyn oddziałuje także na powstawanie w glebie próchnicy. Ma również wpływ na strukturę gruzełkowatą gleby (wapń jest lepiszczem agregatów glebowych). Należy również pamiętać, że zbyt wysokie pH jest także niekorzystne dla roślin – może zmniejszać dostępność fosforu oraz mikroelementów (m. in. boru czy manganu – wyjątek stanowi molibden, którego dostępność rośnie w miarę wzrostu pH).
Zakresy odczynu gleby dla ważniejszych roślin uprawnych
Źródło: Grzebisz i in., 2009 – modyfikacja.