Pszenica ozima jest jednym z najważniejszych zbóż uprawianych na świecie. Stanowi podstawowe źródło pożywienia dla miliardów ludzi. Nic więc dziwnego, że hodowcy prześcigają się w kreowaniu nowych coraz lepszych odmian. Istnieje wiele odmian pszenicy, które różnią się między innymi plonowaniem, odpornością na choroby czy jakością ziarna. Poniżej przedstawiamy listę rekomendowanych odmian pszenicy odpowiadających na różne potrzeby i warunki uprawy producentów.
Odmiany o wysokim plonowaniu
SU BANATUS – jedna z najnowszych odmian B klasowych. Charakteryzuje się bardzo wysoką zimotrwałością 4,5 i jednym z najwyższych plonów 103% wzorca na obu poziomach agrotechniki. Odmiana posiada gen Pch 1, który ogranicza choroby podsuszkowe. Jest to odmiana o bardzo dużej plastyczności na warunki glebowe. Doskonale sprawdzi się również na słabszych stanowiskach
DEBIAN – odmiana B klasowa. Jest to jedyna odmiana populacyjna, która charakteryzuje się najwyższą oceną plonowania – 9 wg niemieckich badań rejestrowych. Dodatkowo posiada gen Sm1, który ogranicza starty plonu powodowane przez pryszczarka pszenicznego.
AREVUS – to kolejna odmiana B klasowa. Wysokowydajna i odporna. Posiada gen Pch 1, który czyni ją zdrowszą na choroby podstawy źdźbła i znaczącym stopniu ogranicza wyleganie. Dodatkowo posiada jedną z najwyższych odporności na mączniaka. Nie bez znaczenia jest fakt bardzo wysokiego MTZ.
Odmiany o dobrej jakości ziarna
PALLAS – odmiana A klasowa o zimotrwałości 4. Jest to odmiana w typie pojedynczego kłosa, czyli plon jest budowany przez mniejszą ilość bardzo dorodnych kłosów. Odmiany w takim typie charakteryzują się ponadprzeciętnym MTZ, bardzo dobrą jakością ziarna oraz dużą odpornością na fuzariozę kłosów. W badaniach PDO odmiana ta posiada najwyższy plon – 102,6 dt/ha wśród odmian ze swojego segmentu.
PATRAS – odmiana A klasowa. Jest to klasyk wśród odmian wysoko jakościowych. Od wielu lat niezmiennie gości na polskich polach. Podobnie jak PALLAS jest to odmiana pojedynczo kłosowa.
ASKABAN A – odmiana, którą charakteryzuje doskonały wigor jesienny i wiosenny, dlatego doskonale nadaje się do opóźnionych terminów siewu. Dzięki bardzo wysokiej zimotrwałości –4,5 oraz dobrej regeneracji uszkodzeń pozimowych, znakomicie nadaje się do uprawy w regionach o trudnych warunkach zimowania.
Odmiany wczesne
LEMMY – odmian A klasowa. Charakteryzuje się bardzo wysokim potencjałem plonowania, dobrą odpornością na choroby i zdolnością do przystosowania się do różnych warunków glebowych i klimatycznych.
SU MENDOZA – pszenica A klasowa. Odmiana, która bardzo wcześnie dojrzewa. Charakteryzuje ją wysoka zimotrwałość – 5 pkt. wg COBORU. Doskonale sprawdza się w opóźnionych terminach siewu. Jest to kolejna odmiana posiadająca gen Pch1. Zalecana do siewów po kukurydzy.
Dobór odpowiedniej odmiany pszenicy ozimej jest kluczowy dla uzyskania wysokich plonów i dobrej jakości ziarna. Przy wyborze odmian warto uwzględnić własne potrzeby oraz warunki uprawy, a także konsultować się z lokalnymi doradcami terenowymi. Wybierając odpowiednie odmiany, można znacząco zwiększyć efektywność uprawy pszenicy.
Autor: Tomasz Szymański