W produkcji roślinnej w Polsce pszenica ozima pod względem powierzchni zasiewów zajmuje pierwsze miejsce. Powierzchnia jej uprawy stanowi około 30% powierzchni zasiewów zbóż ogółem. Tak duża powierzchnia zasiewów pszenicy stanowi ponad 1/3 areału gleb określanych jako bardzo dobre i dobre, co powoduje, że pszenicę często uprawia się na glebach o warunkach siedliskowych przeciętnych jak dla tego gatunku. Jest to główna przyczyna niewielkiego wykorzystania plonotwórczych możliwości współczesnych odmian, dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniej odmiany.
Dobór odmiany powinien uwzględniać:
- zgodność z kierunkiem produkcji (spożywczy, paszowy);
- odporność na choroby;
- oczekiwaną plenność w warunkach prowadzonej produkcji;
- dostosowanie do warunków siedliska, poziomu agrotechniki w gospodarstwie (zmianowanie, system nawożenia, poziom ochrony roślin).
Innym czynnikami decydującymi o wysokości uzyskiwanego plonu w produkcji roślinnej są również warunki środowiskowe. Rośliny podatne są na stres, który może mieć poważne konsekwencje dla różnych faz ich wzrostu, a ostatecznie dla wydajności upraw. Każda roślina ma swoje wymagania odnośnie wilgotności, nasłonecznienia i temperatury. Wpływ niektórych niekorzystnych czynników można ograniczyć lub eliminować jego skutki wybierając odmiany odporne na stres.
Jedną z propozycji odmian pszenicy na nowy sezon jest odmiana SU ADMONT, która w latach 2017-2018 oraz 2016-2018 osiągała odpowiednio średni wynik 94,6 dt/ha oraz 94,8 dt/ha. Odmiana ta doskonale radzi sobie w stresujących warunkach i na słabszych stanowiskach. Pomimo licznych wymarznięć w 2016 roku oraz suszy 2018 roku wykazywała ponadprzeciętne plonowanie. Charakteryzuje ją doskonała plastyczność w stresowym środowisku oraz zimotrwałość na poziomie 4,5. Wpływ na plon ma również wysoka odporność tej odmiany na wylegnie, która wynosi 8,1/9 wg COBORU. ADMONT dzięki sztywnej słomie, unika stratom w plonie przy wylęgnięciu odmiany nawet do 15%. Wyróżnia ją najwyższa odporność na pleśń śniegową wśród badanych odmian – 8,7 pkt wg. badań COBORU.
Autor. Tomasz Szymański, Saaten-Union Polska