Każde gospodarstwo, które chce produkować w sposób ekologiczny, musi przejść proces zwany „przekształceniem”. Podczas tego procesu należy stosować metody produkcji ekologicznej, ale produktu końcowego nie można sprzedawać jako produktu ekologicznego. Długość okresu przekształcenia zależy od rodzaju wytwarzanego produktu ekologicznego:
- 3 lat w przypadku sadów z wieloletnimi owocami miękkimi, owocami z drzew i winogronami
12 miesięcy w przypadku hodowli świń i drobiu - 2 lata w przypadku upraw rocznych na paszę dla przeżuwaczy.
Okres przekształcenia może być dla gospodarstw przechodzących na uprawy ekologiczne trudny. Dzieje się tak dlatego, że metody ekologiczne często skutkują niższymi plonami, a jednocześnie żywności wyprodukowanej w okresie przekształcania nie można sprzedawać za tę samą cenę co żywność ekologiczną. Z tego względu, aby pomóc gospodarstwom przechodzącym na produkcję ekologiczną w rozpoczęciu działalności, Unia Europejska i kraje UE oferują różne środki wsparcia.
Wszystkie rośliny uprawiane w okresie przekształcania muszą pochodzić z nasion ekologicznych.
Źródło: KE