Ciepła pogoda sprzyja występowaniu chrząszczy słodyszka rzepakowego na roślinach rzepaku. Jak informuje Stacja Doświadczalna Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze – próg ekonomicznej szkodliwości przy zwartym kwiatostanie (faza rozwojowa w skali BBCH 50-52) został przekroczony tj. na jednej roślinie zaobserwowano 1-2 chrząszczy tego agrofaga.
Szkodliwe są chrząszcze, które przegryzają pąki w celu pozyskania pyłku, będącego ich pokarmem, często przy tym niszcząc słupek. Uszkodzone pąki żółkną, zasychają i opadają, pozostawiając jedynie szypułkę. Szczególnie groźny jest nalot chrząszczy na plantację w okresie pąkowania, gdy okresowo następuje spadek temperatury oraz zahamowanie rozwoju pąków – wówczas słodyszek rzepakowy powoduje największe straty.
Środki ochrony roślin do zwalczania słodyszka znajdziesz tutaj:
https://e-agrotechnika.pl/storage/2020/03/program_szkodniki.pdf