Instytut Ochrony Roślin informuje że w powiecie grodziskim (woj. wielkopolskie) na uprawach pszenicy ozimej zauważono pierwsze chrząszcze skrzypionki zbożowej.
Skrzypionki licznie występują na wszystkich gatunkach zbóż, przede wszystkim na pszenicy i jęczmieniu. Chrząszcze są zielonkawe lub niebieskawe o metalicznym połysku. Ich przedplecze i nogi są pomarańczowe, czułki czarne. Długość ciała wynosi 4–5 mm. Na pokrywach skrzydeł widnieją rzędy kropek.
Chrząszcze, żerując na blaszkach liściowych, wyjadają tkankę miękiszową. Objawy żerowania to podłużne otworki wzdłuż nerwów. Znacznie groźniejsze jest żerowanie larw. Każda larwa niszczy średnio 2,5–3,5 cm2 powierzchni liścia. W miejscu żerowania larw liście zbóż są zabrudzone lepką substancją i kałem.