• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
13 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Ogórek śremski – uprawa, choroby i najważniejsze informacje

9 lutego 2024
Reading Time: 2 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Ogórki to warzywa, które bardzo często pojawiają się w przydomowych warzywnikach. Nic dziwnego! Nie dość, że są smaczne (i to zarówno na surowo, jak i w postaci przetworów), bogate w antyutleniacze i niskokaloryczne, to jeszcze raczej łatwe w uprawie. Jedna z najpopularniejszych odmian to ogórek śremski. Co warto o nim wiedzieć?

Charakterystyka ogórka śremskiego

Ogórek śremski (https://wpolu.pl/ogorek–sremski-nowy–f1–100g—zk99.html) rodzi owoce cylindryczne bez szyjki z lekko zaokrągloną nasadą. Mają małą, pełną komorę nasienną. Skórka dojrzałych ogórków jest żywozielona z jasnymi smugami do połowy długości i wieloma dużymi brodawkami, z których wyrastają białe kolce. Można je spożywać na surowo (we wszelkiego rodzaju sałatkach czy jako dodatek do orzeźwiających napojów i drinków), ale wielu ogrodników hoduje je na przetwory (do konserwowania i kiszenia), bo idealnie się do tego nadają. Można nawet stosować je do pielęgnacji skóry, również wrażliwej!

Ogórki mają zaledwie ok. 14 kcal w 100 g, nic więc dziwnego, że chętnie sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej. Oprócz tego zawierają trochę witaminy C (8 mg w 100 g), a w mniejszych ilościach – witaminy z grupy B, witaminę A i foliany. Jeśli chodzi o sole mineralne, znajdziesz w nich sporo potasu (125 mg), fosforu (23 mg), wapnia (16 mg) i magnezu (8 mg), a także miedź, żelazo, cynk i mangan. Warto pamiętać, że wiele składników odżywczych znajduje się w skórce, dlatego – jeśli to możliwe – unikaj obierania ogórków.

Zobacz także

Liść flagowy to fabryka plonu

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

Jak uprawiać ogórek śremski?

Ogórek śremski można uprawiać w niskich, przewiewnych tunelach albo bezpośrednio na polu (gdy jest już cieplej). Jak każda inna odmiana ogórka, śremski dobrze rośnie na mocno nasłonecznionych stanowiskach. Jest ciepłolubny (zakres temperatury, którą lubi, to 18-30°C). Temperatura poniżej 10°C powoduje zahamowanie wzrostu młodych roślin. Ogórek tej odmiany zaczyna kiełkować już przy 15-18°C, a najlepiej – przy 20°C. Kwiaty (głównie żeńskie) otwierają się przy 15°C, a przy 17°C pylniki zaczynają produkować pyłek.

Gleba pod uprawę ogórka musi być żyzna, próchnicza i przepuszczalna, ale jednocześnie dobrze utrzymywać wilgoć. Najlepsze gleby to czarnoziemy, lessy, mady i piaszczysto-gliniaste. Za to podłoże z wysokim poziomem wód gruntowych, ciężkie i trudno nagrzewające się nie stwarza dobrych warunków do uprawy. Poza tym jeśli chcesz cieszyć się wysokimi zbiorami, zaplanuj intensywne nawożenie, np. obornikiem albo kompostem (mniej więcej co dwa tygodnie).

Optymalne pH podłoża pod ogórki śremskie wynosi 6,0-7,2. W przypadku zbyt niskiego odczynu trzeba przeprowadzić wapnowanie. Żeby uzyskać słodkie owoce i duży plon, zadbaj o wilgotne, ale nie mokre podłoże – w ciepłym i suchym okresie może to wymagać podlewania nawet co drugi dzień.

Rzędy ogórka śremskiego należy zaplanować co 80-100 cm, a poszczególne roślinki – co 15-20 cm. Owoce można zbierać od połowy lipca do połowy września.

Ogórek śremski – odporny na choroby

Najniebezpieczniejsze choroby ogórków to mączniak rzekomy dyniowatych (wywoływany przez grzyb Pseudoperonospora cubensis) oraz bakteryjna kanciasta plamistość ogórka (Pseudomonas lachrymans), choć jest ich oczywiście wiele więcej. Choroby ogórków sprawiają, że uprawa daje plony dużo niższe i znacznie gorszej jakości, a w skrajnych przypadkach mogą nawet doprowadzić do ich całkowitej utraty. Ogórek śremski charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby, dlatego jest bardzo plenny. Nie ma również tendencji do żółknięcia. Mimo to warto zaplanować profilaktyczną ochronę przed chorobami typowymi dla roślin dyniowatych.

Tags: choroby ogórkówodmiany ogórkaogórek śremskiogórki

Polecane

Liść flagowy to fabryka plonu
Aktualności

Liść flagowy to fabryka plonu

13 maja 2025
Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne
Aktualności

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

11 maja 2025
Next Post
Chroniąc ziemniaki, dbasz o wyższy plon

Nowe odmiany ziemniaka. Krajowy Rejestr 2024 r.

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.