18 maja 2022 r. minister rolnictwa na wniosek Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego wydał czasowe zezwolenie na stosowanie środka Mospilan 20 SP w uprawie buraka cukrowego, w celu zwalczania mszyc.
Obowiązuje ono od 20.05.2022 r. do 23.08.2022 r.
Stosowanie środka Mospilan 20 SP w uprawie buraka
Mospilan 20 SP zawiera substancję czynną acetamipryd. Maksymalna, zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania to 0,2 kg/ha. Środek należy stosować w momencie pojawienia się pierwszych szkodników, od
fazy gdy widoczna jest pierwsza para jeszcze nie rozwiniętych liści do fazy gdy liście zakrywają 90% powierzchni gleby (BBCH 11-39). Zalecana ilość wody: 100-500 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Miejsce i powierzchnia zastosowania środka Mospilan 20 SP
Środek można stosować na terenie całego kraju, z przeznaczeniem do stosowania w uprawie buraka cukrowego przeciwko mszycom. Całkowity areał uprawy buraka cukrowego, na którym przewidywane jest stosowanie środka ochrony roślin – do 80 000 ha.
Po 23 sierpnia 2022 r. środka nie będzie można stosować do zwalczania mszyc w uprawie buraka cukrowego.
Uzasadnienie
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) w Warszawie 17 lutego 2022 r. wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wydanie zezwolenia na wprowadzanie do obrotu, na okres do 120 dni, w sezonie 2022 r. środka ochrony roślin Mospilan 20 SP z przeznaczeniem do stosowania w uprawie buraka cukrowego w celu zwalczania mszyc.
W uzasadnieniu strona wskazała na narastający problem wzmożonej aktywności mszyc w czasie wschodów buraka cukrowego. Na terenie całego kraju mszyca stanowi dla plantatorów poważne wyzwanie. Szkody powstałe w wyniku żerowania mszyc są dwojakie: bezpośrednie i pośrednie. Bezpośrednie wynikają z nakłuwania liści przez te owady i wysysania soków roślinnych.
Zasiedlone liście buraka są zdeformowane i skędzierzawione. Wysysanie soków powoduje słaby wzrost roślin i ich żółknięcie. Powierzchnie liści są błyszczące i lepkie od spadzi. Długotrwałe uszkadzanie roślin może skutkować obniżeniem plonów buraków o ponad 30%. Szkody pośrednie powstają poprzez transmisję wirusów powodujących choroby wirusowe. Przenoszone przez mszyce wirusy mogą być przyczyną mozaiki wirusowej, łagodnej żółtaczki buraka, czy nekrotycznej żółtaczki buraka (w 2021 r. po raz kolejny plantacje z tymi chorobami wirusowymi zostały odnotowane na terytorium kraju). W przypadku tych chorób wirusowych nie ma dostępnych żadnych sposobów ich zwalczania, jedynym rozwiązaniem jest redukcja mszyc, które są wektorem tych wirusów.
W przypadku transmisji wirusów powodujących choroby wirusowe straty plonów zwykle przekraczają 50%.
Nasilenie występowania mszyc związane jest ze specyfikacją rozwoju osobniczego populacji oraz panujące warunki pogodowe. Bardzo duży wpływ ma temperatura – wylęg mszyc z zimujących jaj rozpoczyna się wczesną wiosną (przy temperaturze 7–8°C ), natomiast przelot osobników migrujących następuje gdy dzienna temperatura powietrza przekracza 15°C . Są to typowe warunki, które panują podczas wzrostu młodych roślin buraków cukrowych. Coraz powszechniejsze występowanie tego szkodnika związane jest z wycofywaniem substancji czynnych do stosowania w preparatach nalistnych. Obecnie w Polsce do zwalczania mszyc są dopuszczone tylko dwa preparaty zawierające w swoim składzie wyłącznie deltametrynę (możliwość stosowania
1 raz w sezonie). Deltametryna należy do substancji czynnych z grupy pyretroidów, które są mało skuteczne w temperaturach powyżej 20°C – skuteczność gwałtownie spada wraz ze wzrostem temperatury powyżej tej granicy. Taka sytuacja powoduje, że zdecydowana większość plantacji będzie narażona na poważne uszkodzenia spowodowane żerowaniem mszyc i znaczne straty w plonie. Jest to sytuacja krytyczna dla plantatorów buraka cukrowego. Wg KZPBC bez dodatkowych narzędzi w postaci skutecznych środków ochrony roślin rolnicy będą narażeni na znaczne straty w plonie i pogorszenie jakości technologicznej surowca.
Od początku wschodów buraków na wyznaczonych plantacjach, we wszystkich rejonach kontraktacji, służby surowcowe producentów cukru prowadzą monitoring szkodników. Zbierane dane są podstawą do poinformowania rolników (poprzez wiadomości tekstowe i publikację komunikatów w portalach plantatorskich) o konieczności zlustrowania własnych pól i wykonania zabiegu insektycydowego w przypadku gdy obserwacja wykaże przekroczenie progu szkodliwości (co najmniej 15% zasiedlonych roślin lub 15 mszyc nieuskrzydlonych/roślinę), w przypadku zapobiegania chorobom wirusowym należy zwalczać już pierwsze uskrzydlone mszyce.
Źródło: MRiRW