• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
18 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Mątwik burakowy wciąż groźny

20 września 2023
Reading Time: 1 mins read
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FacebookTwitterLinkedinWyślij

Instytut Ochrony Roślin informuje, iż  podczas lustracji plantacji buraka cukrowego niekiedy można zaobserwować placowo występujące miejsca z objawami zahamowania wzrostu oraz więdnięcia roślin nawet przy niewielkim niedoborze wody. Po wykopaniu takich roślin zamiast normalnych korzeni obserwuje się tzw. brody korzeniowe, na których widoczne są białe samice mątwika burakowego oraz młode cysty. W miejscach, gdzie przekroczony zostaje próg ekonomicznej szkodliwości nicieni tj. 500 jaj i larw w 100 g gleby, straty plonu cukru mogą być bardzo wysokie i sięgać do 35%.

W celu ograniczenia strat zaleca się minimum 4-letni płodozmian bez udziału roślin żywicielskich np. rzepaku oraz wysiew poplonów z mątwikobójczych odmian gorczycy i rzodkwi oleistej. Na polach, gdzie liczebność nicieni przekracza próg ekonomicznej szkodliwości zaleca się uprawę odmian tolerancyjnych. Należy jednak pamiętać, że odmiany o podwyższonej tolerancji mimo, iż pozwalają ograniczyć straty plonu powodują także wzrost liczebności mątwika w glebie, chociaż w mniejszym stopniu niż odmiany tradycyjne.

Zobacz także

Liść flagowy to fabryka plonu

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

W obecnym czasie trwają „żniwa buraczane”. Warto przyjrzeć się wykopanym korzeniom. Jeżeli przypominają objawy żerowania mątwika lub podczas wegetacji obserwowano placowe więdnięcie roślin, którego nie da się wytłumaczyć zmiennością gleby, warto z pól przeznaczonych pod uprawę buraka jesienią lub wczesną wiosną pobrać próbki gleby i wykonać badania pod kątem zawartości mątwika burakowego. W sytuacji przekroczenia progu szkodliwości można będzie wybrać odpowiednią odmianę i ograniczyć straty do minimum. Takie analizy na zlecenie można wykonać np. w Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu lub Terenowej Stacji Doświadczalnej w Toruniu.

Źródło: agrofagi.com.pl

Tags: burak cukrowymątwik buraka

Polecane

Liść flagowy to fabryka plonu
Aktualności

Liść flagowy to fabryka plonu

13 maja 2025
Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne
Aktualności

Choroby wirusowe w uprawach zbóż wciąż groźne

11 maja 2025
Next Post
Agro Show 2023 – galeria z pierwszego dnia targów

AGRO SHOW 2023

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.