Sucha zgnilizna kapustnych jest chorobą wywoływaną przez grzyby. Objawia się w postaci jasnobrunatnych, czasem również białych plam o owalnym kształcie z brunatną obwódką a na plamach tych występują czarne punkciki – owocniki grzyba. W pełni dojrzałe owocniki uwalniane są w deszczowe dni i rozprzestrzeniają się w powietrzu. W zależności od ich stężenia uzależnione jest prawdopodobieństwo zarażenia.
Badanie stężenia zarodników workowych grzybów jest podstawową działalnością Systemu prognozowania epidemii chorób SPEC, na którym oparta jest nasza mapa zagrożeń. Dzięki informacjom dostarczonym przez system każdy rolnik może sam sprawdzić czy w regionie, w którym gospodaruje, istnieje ryzyko pojawienia się suchej zgnilizny kapustnych, a w związku z tym czy należy wykonać zabieg fungicydowy w uprawianym rzepaku ozimym.
Aktualną mapę prognozowania zagrożenia suchą zgnilizną znaleźć można pod adresem:
https://www.e-pole.pl/mapa-prognozowania-zagrozenia-sucha-zgnilizna.