W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze na liściach rzepaku zauważono nalot świadczący o rozwoju mączniaka. Objawy chorobowe (delikatny, szarobiały nalot) zaobserwowano zarówno na dolnej jak i górnej stronie blaszki liściowej. Chore liście mają utrudnione procesy asymilacji i są źródłem infekcji innych organów.
Mączniak rozwija się podczas ciepłej pogody, już jesienią. Obfite nawożenie azotowe i zbyt duża gęstość siewu sprzyjają rozwojowi choroby. Źródłem infekcji są resztki pożniwne, samosiewy rzepaku i chwasty. Biały nalot, początkowo luźny potem zwarty, pojawiający się na powierzchni zainfekowanych organów tworzy grzybnię i owalne zarodniki konidialne. Patogen najczęściej rozprzestrzenia się przez zarodniki konidialne przenoszone przez wiatr.
Występowanie sprawcy choroby można ograniczać, przestrzegając zasad prawidłowej agrotechniki, takich jak: odpowiedni płodozmian, właściwa norma wysiewu nasion oraz racjonalne nawożenie. W przypadku silnego porażenia roślin istnieje możliwość opryskiwania roślin fungicydami.