Termin siewu pszenicy ozimej zależy przede wszystkim od regionu Polski, ponieważ różnią się one między sobą długością okresu wegetacyjnego i poziomem średnich temperatur. Termin ten określają warunki termiczne i wilgotnościowe, które decydują o szybkości kiełkowania i wytworzenia przynajmniej czterech liści (faza krzewienia).
W warunkach wilgotności gleby zbliżonej do PPW (polowej pojemności wodnej) i temperatury powyżej 8oC ziarniaki pszenicy kiełkują po 2–3 dniach od wysiewu. Spadek temperatury wydłuża ten okres do tygodnia, a nawet dłużej.
Geograficznie największy przedział czasowy do siewu mają rolnicy z Dolnego Śląska, około 3 tygodni, a najmniejszym, który wynosi zaledwie 5 dni, rolnicy z północno-wschodniej Polski.
Optymalne terminy siewu na terenie Polski przedstawia mapa.
Wczesny termin siewu jest korzystny, ale istnieje ryzyko, że rośliny zostaną porażone chorobami powodowanymi przez grzyby. Dlatego też decydując się na wczesny siew pszenicy ozimej, musimy kontrolować łan pszenicy pod kątem porażenia przez choroby oraz szkodniki, szczególnie mszyce i ploniarki. Zbyt późny termin siewu może sprawić natomiast, że rośliny nie osiągną odpowiedniej fazy rozwoju przed zimą, co zarówno osłabia ich mrozoodporność, jak i może zmniejszyć potencjał plonowania.