Wybór materiału siewnego to decyzja rolnika
Dla każdego rolnika wybór odmiany to ważna decyzja, nieustanne poszukiwania i staranność w podejmowaniu decyzji. Podkreśla to znaczenie nie tylko ...
Dla każdego rolnika wybór odmiany to ważna decyzja, nieustanne poszukiwania i staranność w podejmowaniu decyzji. Podkreśla to znaczenie nie tylko ...
Nie od dziś wiadomo, że najważniejszym składnikiem pokarmowym w żywieniu roślin jest azot. Decyduje on o wielkości i jakości plonu. ...
Po raz kolejny firma Rapool zorganizowała cykl konferencji zimowych pt. „Efektywność wykorzystania azotu w uprawie rzepaku”. Jedna z konferencji odbyła ...
26 października 2021 r. odbyła się konferencja w ramach projektu „Akademia Rzepaku”. Tym razem spotkaliśmy się na poletkach doświadczalnych Stacji ...
Jesienią w rzepaku występuje wiele specyficznych dla danego okresu gatunków szkodników. Najgroźniejszymi są pchełki ziemne, pchełka rzepakowa, gnatarz rzepakowiec, mszyca ...
Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin nie zbożowych uprawianych w Polsce, jednak żeby mógł urosnąć duży i piękny, należy o ...
Porównanie wyników upraw rzepaku prowadzonych w trzech technologiach w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Winnej Górze ...
Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie przerobiły w I półroczu 2020 roku łącznie 1 524 mln ton rzepaku, co ...
Kiła kapusty jest najgroźniejszą chorobą roślin kapustnych. Sprawca tej choroby - grzyb Plasmodiophora brassicae poraża ponad 200 gatunków roślin, głównie ...
W ostatnich latach udział odmian mieszańcowych w uprawie wyraźnie się zwiększył. Wynika to m.in. z faktu, że wiele firm hodowlano-nasiennych, ...