• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
22 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Jak poprawić efektywność nawożenia azotem i ograniczyć jego straty?

29 grudnia 2023
Reading Time: 3 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Rolnicy w Europie są proszeni o przeanalizowanie strategii stosowania azotu w celu zoptymalizowania efektywności wykorzystania azotu tak, aby jak najwięcej zastosowanego azotu służyło uprawom, a jak najmniej uciekało do środowiska. Straty azotu spowodowane ulatnianiem i wymywaniem są nie tylko szkodliwe dla środowiska, ale także dla rentowności. W tym artykule omawiamy tiosiarczan amonu Thio-Sul® – nawóz stosowany jako dodatek do płynnych nawozów azotowych w celu zwiększenia ich efektywności.

Czy azot w ogóle podlega stratom?

RSM jest nawozem zawierającym azot w trzech formach: azotanowej, amonowej i amidowej. Forma azotanowa jest niemal natychmiast dostępna dla roślin, jednak jej wadą jest dość szybkie wymywanie w głąb gleby, poza zasięg systemu korzeniowego. Forma amonowa azotu jest dostępna w drugiej kolejności, ale jednocześnie jest dostępna dla roślin dłużej, niemniej jest również zagrożona stratami powodowanymi głównie parowaniem amoniaku do atmosfery. Najdłużej dostępna, ale też bardzo podatna na straty jest forma amidowa. Wyniki doświadczeń w tym kierunku pokazują, że straty azotu z RSM aplikowanego na powierzchnię gleby na poziomie 30% to rzecz całkowicie naturalna. Intensywność tych strat zależy od wielu czynników, ale podstawowe to: temperatura powietrza, temperatury gleby, wilgotność powietrza i gleby, struktura gleby, aktywność mikrobiologiczna gleby.

Jak zapobiegać stratom azotu?

Nawóz płynny THIO-SUL® – efektywny, wygodny i niedrogi sposób na najlepsze wykorzystanie azotu z RSM.
Thio-Sul® to produkowany przez Tessenderlo Group płynny nawóz zawierający tiosiarczan amonu. Produkt przeznaczony jest do stosowania wraz z RSM lub nawozami naturalnymi.
Zastosowanie Thio-Sul® oferuje szereg korzyści skupiających się wokół zwiększenia efektywności wykorzystania azotu, wzbogacając go jednocześnie w siarkę. Ponadto jego płynna forma i gęstość niemal identyczna z RSM czyni go idealnym partnerem w mieszaninach.
Publikacje naukowe wskazują, że tiosiarczan amonu zmieszany z RSM wydłuża dostępność azotu dla roślin. To dzięki temu, że zmniejsza straty azotu zarówno w wyniku ulatniania się amoniaku jak i wymywania azotanów. W efekcie, podczas regeneracji po zimie, uprawy mają zapewnioną optymalną dostępność azotu oraz siarki. To ma znaczenie wczesną wiosną, ale też i później – wyższa dostępność siarki i azotu poprawia zapylenie kwiatów, tworzenie zalążków i w końcu zwiększa masę 1000 ziaren oraz zaolejenie rzepaku.

Zobacz także

Technologie ochrony rzepaku przed chwastami – najnowsze trendy i zalecenia

Zagrożenia na plantacjach buraka cukrowego

W jaki sposób tiosiarczan amonu redukuje straty azotu?

Literatura specjalistyczna wskazuje, że tiosiarczan amonu redukuje straty azotu na trzy sposoby:
1. Zmniejsza straty azotu spowalniając proces nitryfikacji, który powoduje transformację azotu amonowego w azotanowy, który jest podatny na wymywanie w głąb profilu glebowego.
2. Zmniejsza straty azotu, spowalniając proces amonifikacji, który powoduje transformację azotu amidowego do amoniaku i jego ulatnianie.
3. Dzięki dużej zawartości siarki, przyczynia się też do lepszego przyswajania azotu przez rośliny, budowy aminokwasów i białek. Przyczynia się w ten sposób do wzrostu parametrów jakościowych plonu. W warunkach niedostatecznego odżywienia siarką, nawożenie azotem jest mało skuteczne. Thio-Sul® zapewnia roślinom odżywianie siarką w dwóch formach – dostępną natychmiast oraz taką o przedłużonym działaniu. Wśród nawozów płynnych, Thio-Sul® jest nawozem o największym stężeniu siarki – dostarcza aż 346 g S w litrze.
Thio-Sul® bardzo szybko zwiększa ilość chlorofilu w roślinach, co znacznie przyspiesza zazielenienie uprawy po zimie.

Jakie korzyści może przynieść stosowanie Thio-Sul®?

Thio-Sul® otwiera nowe możliwości w strategii nawożenia azotem, np. pozwala:
1. uzyskać wyższy plon nie zwiększając ilości stosowanego N,
2. zmniejszyć dawkę azotu bez utraty potencjału plonowania,
3. opóźnić drugą aplikację azotu,
4. zmniejszyć ilość aplikacji azotu,
5. wprowadzić całą niezbędną dla uprawy siarkę wraz z RSM i zaoszczędzić na koszcie aplikacji innych nawozów siarkowych.


Thio-Sul® można mieszać z RSM w dowolnych proporcjach, ponieważ ma niemal tą samą gęstość jak RSM i nie reaguje z nim. To pozwala wprowadzić do RSM pożądaną ilość siarki, przygotowując mieszaniny o najkorzystniejszym stosunku N:S, szczególnie ważnym w uprawie rzepaku. Mieszanina jest stabilna i może być przechowywana przez zimę.
Tiosiarczan amonu Thio-Sul® zmieszany z RSM obniża temperaturę krystalizacji takiej mieszaniny o kilkastopni C, co pozwala na bezpieczne przechowywanie mieszaniny w niskich temperaturach.

Thio-Sul® jest nawozem (12-0-0-26S) w formie płynnej o gęstości 1.32-1,33, neutralnemu pH.
Jest łatwy w mieszaniu, bezpieczny w użyciu, trwały.

Producentem Thio-Sul® jest Tessenderlo Kerley International, z siedzibą w Belgii.
(R) Thio-Sul jest zarejestrowanym znakiem handlowym Tessenderlo Group nv.

Autor: Piotr Sykut, Tessenderlo Kerley International

Artykuł sponsorowany

Tags: Piotr SykutRSMstraty azotuTessenderlo Kerley InternationalTHIO-SULtiosiarczan amonu

Polecane

Technologie ochrony rzepaku przed chwastami – najnowsze trendy i zalecenia
Aktualności

Technologie ochrony rzepaku przed chwastami – najnowsze trendy i zalecenia

22 maja 2025
Zagrożenia na plantacjach buraka cukrowego
Aktualności

Zagrożenia na plantacjach buraka cukrowego

22 maja 2025
Next Post
Nabór na małe przetwórstwo w ramach KPO

Nabór na małe przetwórstwo w ramach KPO

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.