• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
18 września 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Dlaczego warto uprawiać jęczmień ozimy

4 lipca 2023
Reading Time: 1 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

Powierzchnia upraw jęczmienia ozimego w Polsce z roku na rok wzrasta. W sezonie 2021/22 wynosiła prawie 300 tysięcy hektarów. Powrót do tej uprawy jest spowodowany coraz lepszą jakością odmian wpisywanych do Krajowego Rejestru COBORU. Nowe odmiany jęczmienia charakteryzują się niezawodnością w plonowaniu oraz dobrą mrozoodpornością.

Jęczmień ozimy jest to gatunek, który ma najkrótszy okres wegetacji ze wszystkich zbóż. Dlatego też jest bardzo dobrym przedplonem dla rzepaku ozimego. Sprawdza się przede wszystkim na lżejszych glebach przy niezbyt wygórowanych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Oprócz tego jęczmień jest odporny na suszę wiosenną i nie ma dużych wymagań wodnych.

Jęczmień ozimy podobnie jak pszenica posiada wysoki potencjał plonotwórczy. Plony jęczmienia szacowane są na poziomie 95 dt/ha – niższe od plonów pszenicy, ale wyższe niż pszenżyta ozimego i żyta. Wybierając odpowiednie odmiany takie, które wysoko plonują można dodatkowo zwiększyć plon. Różnice między odmianami potrafią sięgać nawet jednej tony.

Zobacz także

Zaufaj ekspertom — jak autoryzowani dealerzy wspierają rolników?

AGRO SHOW 19–21 września 2025

Tags: jęczmiń ozimypłodozmianprzedplon rzepakuSaaten-Union

Polecane

Zaufaj ekspertom — jak autoryzowani dealerzy wspierają rolników?
Aktualności

Zaufaj ekspertom — jak autoryzowani dealerzy wspierają rolników?

18 września 2025
AGRO SHOW 19–21 września 2025
Aktualności

AGRO SHOW 19–21 września 2025

16 września 2025
Next Post
Dlaczego zależy nam na jak najwyższej strawności włókna w kiszonce z kukurydzy?

Dlaczego zależy nam na jak najwyższej strawności włókna w kiszonce z kukurydzy?

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

wrz 19
19 września 2025 @ 09:00 - 21 września 2025 @ 16:00

AGRO SHOW 2025

Zobacz kalendarz

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.