Jak poprawić efektywność nawożenia azotem i ograniczyć jego straty?
Rolnicy w Europie są proszeni o przeanalizowanie strategii stosowania azotu w celu zoptymalizowania efektywności wykorzystania azotu tak, aby jak najwięcej...
Rolnicy w Europie są proszeni o przeanalizowanie strategii stosowania azotu w celu zoptymalizowania efektywności wykorzystania azotu tak, aby jak najwięcej...
Opóźnienie zakładania plantacji zbóż jest coraz częściej stosowaną w naszym kraju praktyką. Jest to podyktowane przede wszystkim koniecznością uprawy ozimin...
Pszenica ozima często jest wysiewana po przedplonach późno schodzących z pola, takich jak buraki cukrowe czy kukurydza na ziarno. Jednak...
Żółta karłowatość jęczmienia i karłowatość pszenicy, dwie najważniejsze wirozy zbóż w Polsce, są przenoszone przez wektory owadzie. Są to, odpowiednio,...
Herbicydy to filar produkcji roślinnej. Jednak, by działały skutecznie, trzeba je rozważnie używać. Uproszczenia w uprawie, monokultury, stosowanie produktów zawierających...
Konsekwencją wycofywania wielu substancji aktywnych stosowanych w herbicydach jest coraz trudniejsza walka z niepożądanymi na plantacjach roślinami. Stosowanie do zwalczania...
Żyto hybrydowe (mieszańcowe) uprawiane jest w Polsce od niedawna, niemniej jednak na stałe wpisało się w krajobraz naszych pól. Jego...
Stosowanie uproszczeń, skracanie płodozmianów, a przede wszystkim uprawa w monokulturze, to obecnie panujący standard. Umożliwia rolnikom redukcję nakładów. Przyczynia się...
Jęczmień ozimy jest najwyżej plonującym gatunkiem zbóż w Polsce. W 2023 roku wg danych ARiMR areał uprawy jęczmienia wynosił 356...