Odmiany chlebowe pszenicy
Potencjał najlepszych odmian chlebowych pozwala na uzyskanie dobrego jakościowo plonu na poziomie 10 t/ha. Różnice w plonowaniu poszczególnych odmian przy...
Potencjał najlepszych odmian chlebowych pozwala na uzyskanie dobrego jakościowo plonu na poziomie 10 t/ha. Różnice w plonowaniu poszczególnych odmian przy...
Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu w dniu 16.05.2021 r. informuje że na zbożach (okolice Kórnika, Wielkopolska) można znaleźć liczne jaja...
Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu 16.05.2021 r. wydał komunikat o licznym występowaniu wciornastków (okolice Kórnika, Wielkopolska), które powodują bielenie kłosów...
W przypadku uprawy ozimin kluczowym czynnikiem determinującym powodzenie uprawy jest zimotrwałość. Wyjątkowo niekorzystny przebieg aury może spowodować ogromne straty w...
W uprawach pszenicy ozimej na północy kraju zaobserwowano porażenie roślin przez sprawcę brunatnej plamistości liści. Pszenica jest obecnie w fazie...
Od kilku lat zgodnie z Dyrektywą Azotanową większość gospodarstw musi prowadzić ewidencję zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem. Taką rejestrację...
Zima 2020/21 była wyjątkowo korzystna dla roślin uprawnych. Polskę podczas największej fali mrozów przykrywała duża warstwa śniegu. Tworzyła ona „poduszkę”...
Instytut Ochrony Roślin informuje że w powiecie grodziskim (woj. wielkopolskie) na uprawach pszenicy ozimej zauważono pierwsze chrząszcze skrzypionki zbożowej. ...
Na stan naszych upraw ozimych duży wpływ mają warunki glebowe oraz pogodowe, które wpływają na podwyższoną presję chorób - co...
W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze na plantacjach zbóż ozimych stwierdzono występowanie chwastów. IOR zaleca aby po...