Efektywne wykorzystanie azotu w uprawie pszenicy
Produktywne wykorzystanie azotu przyczynia się do optymalizacji kosztów uprawy oraz zwiększenia jej bezpieczeństwa. Niewykorzystanie azotu przez łan pszenicy jest wymierną stratą...
Produktywne wykorzystanie azotu przyczynia się do optymalizacji kosztów uprawy oraz zwiększenia jej bezpieczeństwa. Niewykorzystanie azotu przez łan pszenicy jest wymierną stratą...
Rdza żółta zbóż i traw (rdza paskowana) to choroba powodowana przez grzyb Puccinia striiformis. Patogen ten od 10 lat występuje...
Na poletkach Stacji Doświadczalno-Hodowlanej Saaten-Union Polska w Spytkówach (woj. wielkopolskie) 2 czerwca odbył się Dzień Pola. Podczas tego wydarzenia mieliśmy...
Rdza żółta występuje głównie na pszenicy i pszenżycie. Rozwojowi grzyba sprzyjają intensywne nasłonecznienie i duża wilgotność. Najszybciej choroba rozprzestrzenia się...
Termin zabiegu T2 przypada w okresie, gdy rośliny zbóż osiągają fazę rozwiniętego liścia flagowego do widocznych pierwszych ości kłosa. Zadaniem...
Zaopatrzenie kłosów w składniki pokarmowe oraz wodę uzależnione jest od zdolności asymilacyjnej górnych liści. Ochrona liścia flagowego to zabezpieczenie „wytwórni ziarna”....
Ubiegłoroczna jesień była nie tylko długa, ale i ciepła. Niepożądane na plantacjach zbóż ozimych rośliny miały wręcz idealne warunki rozwoju....
Łamliwość źdźbła zbóż i traw powoduje grzyb Ramulispora herpotrichoides. Rozwija się on saprofitycznie. Zimuje na resztkach pożniwnych. Cechuje go bardzo...
Przy wyborze wariantu ochrony fungicydowej często kierujemy się rutyną. Polegamy na przyzwyczajeniach. Część rolników, przekonana o skuteczności oprysków jesiennych, zwleka...