Regulacja odczynu gleby
Jednym z czynników produkcji, który ma wpływ na plonowania roślin jest odczyn gleby, czyli stopień jej zakwaszenia. Rośliny uprawne plonują...
Jednym z czynników produkcji, który ma wpływ na plonowania roślin jest odczyn gleby, czyli stopień jej zakwaszenia. Rośliny uprawne plonują...
Problem mszyc w zbożach ozimych i przenoszonego przez nie wirusa żółtej karłowatości jęczmienia do tej pory był znany przede wszystkim...
Podczas briefingu prasowego, który odbył się 20 lipca w siedzibie MRiRW wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk przekazał...
Zwalczanie chwastów w zbożach ozimych wiosną coraz częściej bywa utrudnione przez niesprzyjające warunki pogodowe – przede wszystkim utrzymujące się chłody...
Tegoroczna susza daje się we znaki. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w opublikowanym późną wiosną raporcie stwierdził występowanie suszy rolniczej...
Produktywne wykorzystanie azotu przyczynia się do optymalizacji kosztów uprawy oraz zwiększenia jej bezpieczeństwa. Niewykorzystanie azotu przez łan pszenicy jest wymierną stratą...
Rdza żółta zbóż i traw (rdza paskowana) to choroba powodowana przez grzyb Puccinia striiformis. Patogen ten od 10 lat występuje...
Na poletkach Stacji Doświadczalno-Hodowlanej Saaten-Union Polska w Spytkówach (woj. wielkopolskie) 2 czerwca odbył się Dzień Pola. Podczas tego wydarzenia mieliśmy...
Rdza żółta występuje głównie na pszenicy i pszenżycie. Rozwojowi grzyba sprzyjają intensywne nasłonecznienie i duża wilgotność. Najszybciej choroba rozprzestrzenia się...