Najwyższa efektywność zastosowanego azotu to cel pracy hodowców
Rys. 1: Efektywność N: do 28% mniej N potrzebne do wytworzenia 1 tony oleju Azot i...
Rys. 1: Efektywność N: do 28% mniej N potrzebne do wytworzenia 1 tony oleju Azot i...
Duże potrzeby pokarmowe rzepaku sprawiają, że prawidłowa strategia żywienia tej rośliny nie powinna opierać się tylko na doglebowym stosowaniu nawozów....
Jest to chwast jary najczęściej wschodzący w pierwszej połowie wiosny (marzec-kwiecień), ale także zimujący (wschody sierpień-wrzesień). Występuje głównie na wilgotnych,...
Instytut Ochrony Roślin informuje że w powiecie grodziskim (woj. wielkopolskie) na uprawach pszenicy ozimej zauważono pierwsze chrząszcze skrzypionki zbożowej. ...
Instytut Ochrony Roślin informuje o masowym nalocie chowacza czterozębnego (okolice Kórnika -Wielkopolska). W ciągu kilku godzin do jednego żółtego naczynia...
Na stan naszych upraw ozimych duży wpływ mają warunki glebowe oraz pogodowe, które wpływają na podwyższoną presję chorób - co...
W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze w żółtych naczyniach umieszczonych w uprawach rzepaku ozimego odnotowano masowy nalot...
Zwalczanie chwastów w rzepaku ozimym jest jednym z podstawowych zabiegów agrotechnicznych. Chwasty konkurują z rośliną uprawną o wodę, składniki pokarmowe...
Informacja przygotowana przez ISTA Mielke GmbH – analizy i prognozy dotyczące globalnego rynku rzepaku, oleju, tłuszczy oraz śruty, Hamburg, Niemcy....
W związku z rozprzestrzenianiem się wiosennych szkodników rzepaku firma Rapool Polska przygotowała narzędzie do monitoringu chowacza brukwiaczka i słodyszka rzepakowego....